Pocetna » Zdravlje


Cveće „za pojesti“




  Ocenite članak: 0
pregleda: 868
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Ukusan zalogaj nije prva asocijacija koju imamo kada neko pomene cveće. Međutim, mnoge takve lepe biljke mogu dodati malo živosti, boje i neobične arome salati od svežeg povrća, pa čak i kuvanom jelu.

Neki lepi cvetovi prirodno su odličnog ukusa, dok je u nekim slučajevima neophodno malo truda da bi ih učinili prijatnim za nepce.

Zbog toga kuvari savetuju da pre nego što u ručak ubacite buket, proverite da li je reč o vama jestivim sastojcima jela.

Osim lila cvetića, jestivi su i srcoliki listovi divlje ljubičice.
Ledeni pupoljci za atraktivniji izgled i interesantniji ukus pića

Mogu se koristiti pojedinačno ili zajedno da bi salata na koju ste navikli dobila malo boje i interesantnu notu. Čaj od ljubičastih cvetića nije novost, kao ni slatko ili žele sa ukusom ljubičica, a ukoliko vam se ne dopada ukus, možete ih koristiti za dekoraciju – jela ili stola.

Plod ruže, šipurak, u ishrani nekih naroda, poput starosedelaca u SAD, imao je veoma važnu ulogu zbog visokog sadržaja C vitamina. Malo je onih koji nisu probali sirup, marmeladu, žele, pitu, čaj ili vino od šipurka, ali je mnogo manje onih koji su na tanjiru ili u čaši imali latice ili pupoljke ruže.
U salati i u vazi – maslačak

Iako je korov, maslačak bi morao da dobije mnogo više poštovanja, navode nutricionisti. Zbog visokog sadržaja antioksidanata i minerala, naročito kalijuma, maslačak bi trebalo pustiti u tanjir. Iako može da bude malo gorak kada se sjedini sa zelenom salatom, krastavcem ili paradajzom i oni sa osetljivijim nepcem će mu oprostiti.
Hibiskus

Iako su sveži cvetovi hibiskusa prava poslastica, ova biljka najbolja je za spravljanje čaja. Nekoliko cvetova potopite u vrelu vodu, ostavite da se prohladi, procedite i dodajte sok od jednog limuna.

Jorgovan je predivnog mirisa, ali i ukusa, ali nije za one koji više vole poznate ukuse. Dobro prohlađen jogurt sa dodatom vanilom i nekoliko lila cvetića odličan je recept za novu poslasticu.

Nažalost, nijedan cvet nije bezbedan za jelo ukoliko nije odgajan organski, bez upotrebe pesticida i drugih štetnih hemikalija. Takođe, veoma je važno dobro oprati cveće koje će se naći na tanjiru.