Pocetna » Zanimljivosti


Da li je Franjo najsrećniji baksuz na svetu?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 638
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-18


Životna priča Franje Selaka iz Hrvatske prepričava se širom Evrope. Reč je o najvećem baksuzu ili najvećem srećniku na svetu. Kako se uzme...

Franjo Selak je 85-godišnji nastavnik muzike u penziji. Živi u komšiluku, u hrvatskom gradu Petrinji. Priču o njegovom čudesnom životu snimili su Diskaveri, BBC, ali sudeći po izveštajima iz Hrvatske, uopšte nije impresioniran pisanjem medija o njemu.

Selakova neverovatna priča počinje u zimu 1962. godine, kada je voz iz Dubrovnika prema Sarajevu u kojem je bio, iskliznuo iz šina i završio u ledenoj reci.

Dok su se mnogi putnici udavili ili izgubili život zbog povreda od pada voza, Franjo je sa slomljenim ramenom doplivao do obale i spasao se. Ovo je samo početak svega onoga što će se desiti u sledećih 40 godina života Franje Selaka.

Sledeće poglavlje počinje godinu kasnije, kada je avion za Rijeku kojim je Franjo Selak leteo ostao bez pogona na oba motora. Pritisak u kabini je pao, a kao da to nije dovoljno, vrata na avionu su se odvalila i otpala. Kroz njih je izleteo Franjo. I to bez padobrana. I dok se avion sa 19 putnika, koji su ostali u njemu, zakucao u brdo i izgoreo, Franjo je bezbedno sleteo pavši na plast sena. Prošao je samo sa manjim povredama!

Samo dve godine kasnije, Franjo je putovao autobusom. Led na putu je učinio da vozač izgubi kontrolu nad vozilom koje je probilo zaštitnu ogradu i završilo u dolini ispod. Četvoro putnika je poginulo. Franjo je, naravno, preživeo.

Posle takvih iskustava sa javnim prevozom, Franjo je počeo da putuje svojim autom. Međutim, to nije umanjilo baksuzluk koji ga prati.
Godine 1970. automobil mu se zapalio. Franjo je iskočio dok je vozilo bilo u pokretu i spasao se.

Tri godine kasnije, nov auto - stari maler. Ovog puta, požar je nastao na komandnoj tabli automobila. Pogađate, Franjo se izvukao, mada sa manjim opekotinama i manje kose koju je vatra oprljila.

Autobus ga je udario 1995, a godinu dana kasnije kamion ga je izgurao sa planinskog puta. Franjo nije imao kud i automobil je završio u kanjonu dubokom 300 metara. Ali, Franjo nije bio u njemu. Nekako je iskočio kroz prozor i završio na litici zakačen za drvo.

Ovo je bio poslednji Franjin susret sa smrću. Ali, poput retkosti koje su ga pratile celog života desilo mu se nešto što se takođe ne događa svaki dan.
U 72. godini je prvi put kupio tiketza loto. Možete li da pretpostavite šta se desilo?

Dobio je, naravno. I to milion evra!


IZVOR