Pocetna » Ljubav i Sex


Da li Vam se dogodio emocionalni seks?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 635
Dodao/la: Impi
datum: 2012-07-16


Emocionalni seks - to je kada stalno mislite o koleginici s posla, šaljete dvosmislene SMS poruke i sate provodite četujući s osobom s kojom niste u vezi. Umirujete se spoznajom da je to prijateljstvo u kojem nema seksa, ali to je samoobmana.

Svega ima, samo pravog seksa ne - ili ne još

Početak je uvek bezazlen. Sprijateljite se sa seksi koleginocom i usput vam je da je posle posla vozite kući. Na Fejsbuku se dopisujete s bivšom devojkom i intenzivno se prisećate prošlih dana. Uskoro shvatite da svaki slobodni trenutak provodite s tom osobom. Potpuno vas obuzima. Ni o čemu drugome više ne mislite i osećate kako vam srce jače lupa kada vidite njen SMS. Posle dugo vremena, osećate se puni života.

 

Ali, postoji mali problem. U braku ste ili u dugotrajnoj vezi, niste bez obaveza. Sami sebe smirujete konstatacijom da to nije prevara, nego samo običan čet, nema tu seksa, samo ste prijatelji. Ipak, nije to baš tako. Ok, nema seksa. Ili, JOŠ UVEK nema seksa. Ali imate emocionalnu vezu, koja može biti mnogo intenzivnija, senzualnija i zavodljivija od samog fizičkog seksa. To što vam se događa naziva se emocionalni seks.

 

Emocionalni seks je prijateljstvo koje se pretvorilo u odnos koji proizvodi osećaj identičan romantičnoj ljubavi. Može se manifestovati na niz različitih načina -emocionalno, čežnjom, verbalno ili virtualno. Prijateljstvo se pretvara u emocionalni seks kada, pri pomisli na drugu osobu, naše žlezde luče hormone koje stvaraju osećaj prijatnosti, zaljubljenosti. Kontakti s tom osobom polako se pretvaraju u neku vrstu zavisnosti.

 

Sva ta uskomešana osećanja ne znače ono što ćete verovatno pomisliti - da vas je sudbina napokon navela na osobu koja vam je suđena, na ljubav vašeg života. To samo znači da je vaš mozak pod uticajem hormona ljubavi. Biohemičari su došli do zaključka da je učinak te hemije dvojak - ona nastaje kao reakcija na osobu i istovremeno pojačava veze s njom. To se posebno odnosi na žene, koje proizvode više oksitocina - hormona koji stvara osećaj privrženosti drugim osobama.