Pocetna » Film


"Dead Lands": simbioza akcije i vizualnog bisera




  Ocenite članak: 0
pregleda: 795
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-09-14


Iz predivnog krajolika Novog Zelanda stiže priča o drevnoj kulturi i brutalnim borilačkim vještinama Maora kroz oči jednog mladića
Ova priča epskih razmjera, smješena u predivni krajolik Novog Zelanda, imala je svoju svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Torontu zadivivši sve prisutne, uključujući i kritičare. Redatelj Toa Fraser priuštio nam je pogled u nesvakidašnji svijet predkolonijalnog Novog Zelanda i fascinantnu plemensku kulturu domorodaca Maora. Kao lijepi dodatak, u filmu se čitav dijalog odvija na jeziku Maora što ga čini autentičnijim i pomalo zastrašujućim. Čitav film predstavlja duboki zaron u autohtonu kulturu i jedinstveni vizualni identitet Maora, ali je i istovremeno idealna pozornica za predivne akcijske trenutke i brutalne scene sukoba.
Naime, u kulturu Maora duboko su utkani principi časti, poštovanja, moći i prestiža koji imaju svoj izražaj u zastrašujućoj borilačkoj vještini Mau rakau. Radnju filma pokreće mladi Hongi, sin poglavice, a radnja se zapliće nakon što njegov otac i veliki dio plemena pogiba u pokolju. Hongi je naumio osvetiti oca kako bi duše njegovih voljenih mogle počivati u miru. Nadjačan velkim brojem protivnika Hongi mora pronaći pomoć, a ona dolazi u vidu misterioznog Ratnika koji živi na zabranjenom teritoriju Dead Lands. Dok ga proganjaju ubojice njegovog plemena, Hongi kreće u potragu za legendarnim Ratnikom.


IZVOR