Pocetna » Zanimljivosti


Delfini daju jedni drugima imena!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 862
Dodao/la: Stex96
datum: 2013-07-25


Grupa naučnika sa Sent Endruz univerziteta u Škotskoj otkrila je da delfini dozivaju jedan drugog po "imenu", koristeći svaki put specifičan zvižduk.

Autori studije, objavljene u Analima Nacionalne akademije nauka, ističu da se delfini, kada čuju svoje ime, obično odmah odazovu.

Do ovog otkrića, naučnici su došli snimanjem zvukova jedne grupe divljih delfina. Najpre su identifikovali pojedinačne zvižduke, da bi ih potom emitovali pomoću podvodnih zvučnika.

Svaki delfin je odgovarao na zvuk koji je bio samo njemu upućen, što je istraživače navelo na zaključak da se delfini ponašaju kao i ljudi: da odgovaraju kada ih neko pozove imenom.

Ovu sposobnost delfini su razvili u cilju preživljavanja - "oni se kreću u grupama u trodimenzionalnom okruženju, daleko od obale, bez bilo kakvih navigacionih oznaka, a primarno im je da ostanu zajedno kao grupa", kazao je dr Vinsent Dženik.

Pošto često ne vide jedni druge, niti mogu, kao ostali sisari, da se prepoznaju putem mirisa, "delfinima je bio potreban efikasan sistem kako bi stalno bili u kontaktu", naveo je on.


IZVOR