Pocetna » Zanimljivosti


Dinosaurusi nisu hodali Zemljom?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 946
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-04-03


Opšte je poznato da su dinosaurusi šetali Zemljom, međutim, sudeći po najnovijem istraživanju, njihova nezgrapna tela, male noge i veliki repovi nisu bili idealni za kretanje po tlu.

Naučnik sa Kembridža veruje da on poseduje odgovor – dinosaurusi su zapravo živeli u vodi.

Velika stvorenja najveći deo svog vremena provodila su u jezerima, a veliki repovi omogućavali su im da se lako kreću kroz vodu.

On smatra da ako ih posmatramo kao vodena stvorenja dobijamo znatno više odgovora na određene nepoznanice. Činjenica da su naučnici otkrili veliki broj tragova dinosaurusa ali bez repa, mogla bi da bude objašnjena time da su njihovi repovi plutali, pošto bi u suprotnom trošili izuzetno veliku količinu energije za njegovo uspravno držanje.

Biolog Brajan Ford veruje da je to razlog zašto je veliki broj dinosaurusa, od kojih su neki težili i preko 100 tona, imao dve male noge, dok današnje najveće životinje imaju četiri. To takođe objašnjava i zašto današnje životinje poput slonova i nosoroga imaju male repove.

„Dinosauruse uglavnom zamišljamo kao velika stvorenja koja su se kretala ravnicama, ali voda bi lakše održavala njihova nezgrapna tela prilikom kretanja. Njihovi repovi bili su previše veliki i teški da bi im dozvoljavali da se kreću velikom brzinom i sa spretnošću po zemlji“, smatra Ford.

Međutim, veliki broj naučnika nije još spreman da se složi sa ovom teorijom, pošto je sličan rad razmatran i odbačen pre 100 godina.

„Puno stvari se promenilo i nauka je napravila veliki pomak od tada. Mislim da u skorije vreme nećemo prepravljati udžbenike“, izjavio je dr Pol Baret, stručnjak prirodnjačkog muzeja.


0   Spam
Vagabond83   (2012-04-03 10:09 PM) [Sadrzaj]
Ima neke logike....