Pocetna » Zanimljivosti


Djevojka spavala 64 dana bez prekida




  Ocenite članak: 1
pregleda: 774
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-21


Amerikanka Nikol Dilijen pati od rijetkog poremećaja sna, tokom kojeg se budi nakratko, konfuzna kao da mjesečari, kako bi jela i otišla do kupatila

Tinejdžerka Nikol Dilijen (17) iz Pensilvanije boluje od rijetkog poremećaja spavanja koji se zove Klajn-Levinov sindrom ili „sindrom uspavane ljepotice“, a najduže je spavala 64 dana bez prestanka.

Tokom epizoda spavanja, Nikol se budi nakratko, potpuno konfuzna kao da mjesečari, kako bi jela i otišla do kupatila, a potom ponovo zaspi. Ona obično spava po 18 sati dnevno, ali u rijetkim momentima može da se probudi i nakon osam časova.

Nikol kaže da je zbog ovog poremećaja propustila Dan zahvalnosti, Božić, rođendane i porodični put u Diznilend. Propustila je i jedinstvenu priliku da na koncertu upozna omiljenu pjevačicu Kejti Peri, međutim, kad je popularna pjevačica čula za neobično stanje ove tinejdžerke, poslala joj je kartu s pristupom bekstejdžu, gdje su se upoznale. Nikol kaže da je posljednju epizodu spavanja imala u martu i da se plaši kako bi se još jedna mogla uskoro dogoditi.

Njena majka Viki Dilijen kaže da je u početku bilo veoma frustrirajuće jer doktori nisu znali šta nije u redu s njenom ćerkom. Obišli su sedam bolnica dok konačno u jednoj u Pitsburgu ljekari nisu uspjeli da ustanove da je u pitanju rijedak poremećaj spavanja od kojeg obolijevaju djevojke.