Pocetna » Zanimljivosti


"Drakulin zamak" na prodaju
  Ocenite članak: 0
pregleda: 395
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-14

Slike iz "Drakulin zamak" na prodaju Slike iz "Drakulin zamak" na prodaju Slike iz "Drakulin zamak" na prodaju Slike iz "Drakulin zamak" na prodaju


Zamak Bran u Transilvaniji, poznat i kao Drakulin zamak stavljen je na prodaju, prenosi "Dejli mejl".Vlasnik najveće turističke atrakcije u Rumuniji za ovo srednjevekovno utvrđenje traži oko 57 miliona evra.

Zamak se nalazi na granici Transilvanije i Vlaške, a ima nadimak "Drakulin zamak“, iako nema mnogo dodirnih tačaka sa rumunskim nacionalnim herojem Vladom Cepešom ( 1431 - 1476) poznatijim kao Grof Drakula.Bran je danas muzej koji ima postavku umetničkih predmeta i godišnje privuče oko 560.000 posetilaca.

Zamak sagrađen 1377. godine nalazi se u vlasništvu nadvojvode Dominika Habzburga.

Prodaju vodi agencija "Herzfeld and Rubin"iz Njujorka."Ako neko dođe sa razumnom ponudom, videćemo o kome se radi i šta predlaže, i ozbiljno ćemo razmotriti ponudu", rekao je advokat Mark Majer za "Sunday telegraph".

Zamak Bran je navodno poslužio piscu Bremu Stokeru kao inspiracija za dom grofa Drakule u njegovom čuvenom romanu, ali nema dokaza da je pisac ikada posetio ovo zdanje.

Prema nekim tvrdnjama Drakula je bio u jednom periodu zarobljen u ovom zamku.Jedno vreme je u njemu stanovala i Marija Karađorđević, kraljica Jugoslavije i ćerka Marije od Edinburga.


IZVOR