Pocetna » Zdravlje


Đumbir, med, jaja... ako si ludovao za vikend




  Ocenite članak: 0
pregleda: 905
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-06




Đumbir
Đumbir je odličan digestivni lek koji možete jesti u hrani po vašem izboru, piti kao čaj ili ga pomešati sa vodom kada služi kao eliksir protiv vrtoglavice koji smiruje vaš nervni sistem. Ovaj moćni antioksidant i antikoagulant čini čuda, ali nemojte ga konzumirati na prazan stomak. Pomešajte ga sa nečim drugim.

Med
Med je snažan antioksidant koji obiluje fruktozom i glukozom. Poljaci ga mešaju sa sokom iz turšije i tako dobijaju slani hidratantni napitak kojim leče mamurluk. Ako vam ta mešavine zvuči grozno i ne želite da je isprobate, jednostavno uzmite nekoliko kašičica ovog čarobnog pčelinjeg sosa i uskoro ćete osetiti poboljšanje.

Plod kaktusa
Za ljude iz američkih pustinja u kojima rastu kaktusi, plod kaktusa iz roda opuncije je oduvek služio kao lek protiv glavobolje izazvane prekomernim konzumiranjem “vatrene vodice”. Ekstrakt ovog ploda može umanjiti vrtoglavicu, gubitak apetita i neugasivu žeđ. Možete ga pronaći u dosta različitih prehrambenih namirnica, od kojih neke postoje i na našem tržištu, piše "Blic".

Jaja
Jaja u sebi sadrže cistein, amino kiselinu koja služi kao moćno oružje protiv acetaldehida, toksina koji je nusprodukt oksidacije etanola. Acetaldehid izaziva mamurluk, a jaja razbijaju acetaldehid. Zato zaboravite na činjenicu da niste gladni i izbacite taj mamurluk iz svog organizma.

Koka-kola
Slatki nektar koka-kole čini čuda u ovakvim situacijama. Neki čak tvrde da je koka-kola prvobitno napravljena upravo kao lek protiv mamurluka. Bez obzira na to da li ste se prejeli ili samo želite da smirite tutnjanje u glavi, hladna koka-kola će vam pomoći.

Masni doručak
Svejedno je da li su u pitanju slane palačinke, pohovani kačkavalj ili pileći bataci, masni obrok će pomoći vašem alkoholisanom stomaku da se oporavi. Masna hrana se lepi za zidove stomaka i usporava proces apsorpcije alkohola. Ako ste u prilici da na putu kući noć završite jednim ovakvim obrokom, nemojte se premišljati jer je to izvrstan metod prevencije mamurluka. Ako se toga sinoć niste setili, današnji dan započnite prženom slaninom.

Jogurt
Hladni jogurt povoljno deluje na vaš digestivni trak i osvežava vašu uznemirenu utrobu. Kada se oporavljate od pijane noći neizbežno ćete dehidrirati. Konzumiranje hektolitara vode će vam svakako pomoći, ali, slično piću koje sadrži elektrolite, jogurt će vam pomoći znatno brže i efikasnije.

Pivo ili Bladi Meri
Klin se klinom izbija! Tako barem kaže naš narod. Ako vam glava pulsira, a stomak vam se previja pod uticajem svega što ste sinoć popili, piti još zaista izgleda kao loša ideja. Ali još pića može biti upravo ono što vam treba. Koktel kao što je Bladi Meri, umesto doručka, može poslužiti i kao doručak i kao lek protiv mamurluka. Isto važi i za pivo, nektar od ječma bogat vitaminom B koji je danas na niskom nivou u vašem telu.

Supa iz kesice
Oprobani recept! Pileća ili goveđa, nije važno, ona predstavlja spas za vaš dehidrirani organizam. Posle alkoholne noći, potrebni su vam i so i tečnost. Savršena količina soli u ovom tečnom eliksiru doneće vašem telu ozdravljenje i oporavak i brzo ćete biti kao novi.