Pocetna » Zanimljivosti


EU suspendovala ratifikaciju ACTA-e




  Ocenite članak: 0
pregleda: 835
Dodao/la: Impi
datum: 2012-02-22


Evropska unija suspendovala je danas ratifikaciju međunarodnog trgovinskog sporazuma protiv falsifikovanja (ACTA) i prosledila dokument Evropskom sudu radi ispitivanja mogućeg kršenja prava, javljaju svetski mediji.
Učesnik demonstracija protiv ACTA sporazuma i hakerska grupa Anonimus
 

Evropska komisija pravde je odlučila da u sredu "zatraži od Evropskog suda pravde" pravno mišljenje i pojašnjavanje ACTA ugovora, kao i da li je njegova primena u potpunosti kompatibilna sa slobodom izražavanja i slobodnom na internetu", prenosi rt.com portal.

 
Da li ste znali...

*ACTA je sporazum, ne zakon, pa samim tim zaobilazi zakonodavna tela

*ACTA ne daje ISP-ovima mogućnost da prate vaš internet promet, niti ih tera da konstantno proveravaju nalaze li se na serverima korisnika materijali zaštićeni autorskim pravima

*ACTA zahteva od zemalja potpisnica drakonsko kažnjavanje u slučaju piraterije

*Potpisivanje ACTA-e je u većini zemlja proteklo je u tajnosti

ACTA rasprava "mora da bude zasnovana na činjenicama i ne na dezinfomacijama ili glasinama koji dominiraju medijima, sajtovim i blogovima", kaže komesar za trgovinu EU, karel de Guč. Evropska unija neće ratifikovatimeđunarodni dogovor dok međunarodni sud ne bude doneo svoju odluku, dodao je on.

 

Ali, De Guč i dalje insistira na tome da će sporazum zaštiti kreativnu ekonomiju.

ACTA je do sada potpisalo 22 države članice EU, a usmerena je na sprečavanje onlajn krađe i piraterije. Ideja je da se nametne režim autorskih prava, a ovo su prvi propagirale SAD i Japan.

 

Unutar EU, inicijativa je izazvala popularne proteste zbog straha od cenzure i povećanog internet nadzora. Demonstracije su organizovane u nekoliko većih evropskih gradova.

 

Podsetimo da je Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc kritikovao je kontroverzni trgovinski sporazum protiv piraterije ACTA i ocenio da dokument nije dobar u sadašnjem obliku. Desetine hiljada ljudi širom Evrope učestvovalo je prošlog vikenda na protestima protiv ACTA.