Pocetna » Zanimljivosti


Facebook prijatelji se bolje zezaju od tebe?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 802
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-30


Gledajući slike Facebook prijatelja možeš baš da se "ubedačiš" - oni su na skijanju, na moru, na ludim žurkama, u društvu lepotica... a većina izgleda kao da je upravo sišla sa modne piste. Nemoj biti ljubomoran - i ti možeš tako.

Istraživanje američkih stručnjaka je pokazalo da nas društvene mreže čine zavidnim. Dok gledate slike vaših prijatelja na Facebooku imate osećaj da su svi srećniji od vas, da se lepše provode i da je zbog toga život nepravedan.

Bez obzira na to što uglavnom znamo da su te slike samo "poza" i želja da se na društvenim mrežama ostavi što bolji utisak o sebi, fotografije ipak izazivaju ljubomoru kod drugih.

Istraživanje koje je obuhvatilo 425 američkih studenata koji na Facebooku u proseku provode pet sati dnevno, pokazalo je da, bez obzira na to što znamo da se najčešće radi o "lažnoj realnosti", imamo osećaj zavisti gledajući tuđe super zanimljive i lepe fotografije, piše "Dejli mejl" (Daily Mail).

Osećaj ljubomore, zaključuju istraživači, intenzivniji je među virtuelnim prijateljima koji se ne poznaju u realnom životu.

Da li to znači da ne treba gledati tuđe profile i fotografije?

Ne. Na društvenim mrežama slobodno gledajte kako drugi "žive", ali se družite sa pravim prijateljima. Drugari od "krvi i mesa" i socijalizacija u realnom svetu koja ne podrzumeva sedenje za kompjuterom ili telefonom, jedini je lek protiv usamljenosti i ljubomore, poručuju stručnjaci.