Pocetna » Film


Festival u Torontu u znaku "oskarovaca"




  Ocenite članak: 0
pregleda: 834
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-22


Međunarodni filmski festival u Torontu, 38. po redu, ove godine biće u znaku oskarovaca budući da će na 11-dnevni festival koji počinje 5. septembra stići dobitnici nagrada Američke akademije za film - Meril Strip, Kolin Firt i Džulija Roberts.

Festival koji se smatra uvodom u trci za Oskara ove godine će prikazati 146 svetskih premijera, uključujući i filmove kanadskih reditelja Pola Hagisa i Denisa Vilnueva.

Strip i Roberts će prošetati crvenim tepihom uoči premijere filma Džona Velsa "August: Osage County". FIlm je rađen prema drami nagrađenoj Pulicerom i o njemu se već govori kao o potencijalnom kandidatu za Oskara.

Firt glumi glavnu ulogu u "The Railway Man", istinitoj priči o britanskom vojniku koga Japanci zarobljavaju tokom Drugog svetskog rata i koga to zarobljeništvo progoni ceo život. U filmu, koji je režirao Džonatan Teplicki igra i oskarovka Nikol Kidman.

Publika će moći da pogleda i dramatično mršavog Metjua Mekonahija koji je izgubio 18 kilograma za ulogu AIDS aktiviste Rona Vudrufa u "Dalas Buyers Club". Očekuje se da će za ovu ulogu Mekonahi biti nominovan za Oskara.

Hagis, koji je dobio dva Oskara za "Sudar", vraća se u Toronto svetskom premijerom "Third Person", filmom koji se bavi tajnim vezama trojice muškaraca koje igraju Lijam Nison, Adrijen Brodi i Džejms Franko.

Vilnuev se, pak, okreće Holivudu filmom "Prisoners", trilerom u kome Hju Džekmen igra čoveka koji traži osvetu pošto mu ćerka i njena prijateljica nestanu. Džejk Gilenhal tu igra detektiva zaduženog za taj slučaj.

U Torontu će biti i premijera biografskog filma o besmrtnom Džimiju Hendriksu "All Is By My Side" sa Andrea 3000 u naslovnoj ulozi, a festival će 5. septembra otvoriti svetska premijera drame o Džulijanu Asanžu i njegovom Vikiliksu "The Fifth Estate".

Pokrenut 1976. godine, festival u Torontu jedan je od najznačajnijih filmskih dogadjaja u svetu i često služi kao "platforma za lansiranje" medjunarodnih filmova u Severnoj Americi. Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 366 dugometražnih i kratkih filmova iz 70 zemalja.


IZVOR