Pocetna » Ljubav i Sex


Flert: Da ili NE ???
  Ocenite članak: 0
pregleda: 405
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-03-05


Flert može da bude zabavan i uzbudljiv. Ima li nečeg lošeg u tome ako malo, onako nevino flertujete dok ste u vezi sa nekim? Ili ne postoji takva stvar kao što je nevini flert?

"Flertovanje je takoreći umetnička forma. Istinski "flerter" zna kada treba da bude suptilan, a kada da bude otvoren i direktan", objašnjava profesor filozofije, Stiv Gimbel sa Getisburg koledža. Međutim ova igra može da bude opasna, naročito ako ste u emotivnoj vezi. Da li vaš partner ima pravo da bude ljut na vas zbog flertovanja? Kao i toliko drugih stvari kada je moral u pitanju, odgovor može biti dvojak.

Gimbel objašnjava da postoje dva tipa partnera u vezama: Partner pun samopouzdanja koji je apsolutno siguran u sebe i nesiguran tip partnera koji traži odobravanje.

"Biti sa osobom koja je sklona flertu je situacija u kojoj konstantno imate na umu da vašeg partnera, pored vas, i mnogi drugi smatraju atraktivnim, a on se ne libi da to iskoristi. Ovakvo stanje stvari ne smeta nekim ljudima, ali većini bi se reklo da ne prija“ kaže Gimbel. Ali šta je sa onima koji flertuju sa drugima ljudima sve sa ciljem da bi se osećali dobro u svojoj koži, čak i dok su u vezi sa nekim? Tu zalazimo u veoma opasne vode. Pre svega zato što je flertovanje najvećim delom, prema Gimbelu, nerazdvojno od nabacivanja nekome. "Ako vaš partner ima bilo kakve brige o vašoj vernosti - razumne ili ne – samo posmatranje flertovanja će biti bolno za njega. Seksualno nabijena pažnja usmerena na nekoga drugog osim vašeg partnera može da pošalje neželjene poruke", kaže Gimbel.

Flert postaje nemoralan kada stvari prelaze određenu granicu. Postoji nešto što se zove emotivna prevara, koja je nekima čak gora od fizičke prevare. "Jedna veoma bitna stvara kada smo u vezi mora da bude vaše interesovanje i briga oko osećanja partnera, tako da treba da budete svesni da flertovanje može imati neželjene posledice", rekao je Gimbel.
"Seksualno varanje partnera je moralno pogrešno, ali za neke ljude nije bitan sam čin, već su posledice za njih ono što se računa kao moralna razlika". Kako Gimbel kaže, nema ničeg lošeg u vezi samog čina flerta, međutim ono što se računa je kako ga doživljavaju obe strane.