Pocetna » Zanimljivosti


Golf-legenda koja živi




  Ocenite članak: 0
pregleda: 716
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-04-04


Kada je u maju 1974. godine sa proizvodne trake izašao prvi primjerak Volkswagenovog Golfa, vjerovatno ni njegovi tvorci nisu mogli sanjati da su započeli priču kojoj se ni četiri decenije poslije neće nazirati kraj.

Naime, u narednih 40 godina njemački automobilski div isporučio je kupcima više od 30 miliona primjeraka Golfa sedam različitih generacija. Da nije neuništive Toyote Corolle, to bi bio najprodavaniji model u historiji. Kod nas, ne treba ni govoriti šta predstavljaju ta četiri čarobna slova.

Nasljednik Bube

Priča o Golfu počela je 1974. godine. Mk1 bio je automobil sa prednjim pogonom i naprijed smještenim motorom, koji je bio svojevrsna zamjena za Beetle. Iako je breme naslijeđa bilo teško s obzirom na to da se Buba prodala u više od 21 miliona primjeraka, model je i premašio cilj.

Dizelska verzija, model GTI sa 1,6-litarskim motorom snage od 110 KS, kabriolet i pick-up bile su verzije koje su ga pratile, a koje su polučile značajan uspjeh. Nakon devet godina, tokom kojih su prodata 6,72 miliona primjeraka prve generacije, stigla je druga, veća i dizajnerski naprednija. Golf je u ovom izdanju dobio i pogon na sva četiri točka, katalizator, ABS i servo-volan. GTI varijanta je ojačala na 160 konjskih snaga, koliko je proizvodio 1,8-litarski model. Prodajni rezultat glasio je 6,41 milion primjeraka, od kojih se značajan broj i dalje kotrlja cestama Bosne i Hercegovine. Samo u prve dvije godine prodato ih je više od milion.

Treća generacija stigla je 1991. Iako je međuosovinski razmak ostao isti, automobil je porastao. Od novosti, uvedeni su jastuci i tempomat, a među novim motorima, izdvajali su se turbodizelski te 2,8-litarski VR. U ovoj generaciji Golf je dobio prvu karavansku verziju Variant, dok je lansiran i kabriolet, koji je zamijenio onaj iz prve generacije.

Na četvrtu generaciju čekalo se do 1997. godine, a ona je, između ostalog, donijela i sistem kontrole stabilnosti te verziju sa 3,2-litarskim motorom i pogonom na sva četiri točka, poznatijoj kao R32, koji je dostizao brzinu od 250 kilometara na sat. Još jedna novost bio je automatski DSG mjenjač sa dvije spojke.

Snaga od 300 KS

Peta generacija, načinjena na novoj platformi, uvedena je 2003. godine. GTI verzija sa 2,0-litarskim TFSI motorom s turbopunjačem razvijala je snagu od čak 200 KS. Poslije su uvedeni 1,4-litarski TSI benzinac te sedmobrzinski DSG mjenjač. Rezultat od 3,27 miliona primjeraka, ipak, nije nadmašio prethodne generacije.

Golf šeste generacije predstavljen je 2008. godine, a "naslikao" ga je čuveni Valter de Silva (Walter). I, konačno, aktuelna, sedma generacija stigla je 2012. godine. Najvažnije novosti bile su nova modularna platforma VW grupacije te uvođenje ekoloških i hibridnih verzija. Ova generacija ponudila je verziju R sa 2,0-litarskim turbomotorom sa 300 KS.

Brojke

7 generacija

4 velike nagrade - dvije za automobil godine u Evropi (treća i sedma generacija) i jedna za svjetski (šesta i sedma generacija)

1 prvi inozemni model koji je osvojio nagradu za automobil godine u Japanu


IZVOR