Pocetna » Zanimljivosti


Gugl najskuplji svetski brend




  Ocenite članak: 0
pregleda: 731
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-22


Poziciju Gugla ojačao je uspeh na polju pametnih telefona. Njegov sistem Android dominira na masovnom tržištu a u najvišoj kategoriji je jedini realan konkurent Eplovom "ajfonu

NjUJORK- Najskuplja svetska marka prema listi BrandZ TOP 100, agencije Milvord Braun ove godine je Gugl. Njegova vrednost je dostigla 158,8 milijardi dolara i u odnosu na prošlu godinu je povećana 40 odsto, prenose svetske agencije.

Gugl je tako prestigao Epl, koji je na čelu liste bio prethodne tri godine.

Poziciju Gugla ojačao je uspeh na polju pametnih telefona. Njegov sistem Android dominira na masovnom tržištu a u najvišoj kategoriji je jedini realan konkurent Eplovom "ajfonu".

Iako Gugl na operativnom sistemu "android" ne zarađuje direktno, jer ga besplatno daje na korišćenje proizvođačima mobilnih telefona, to je za njega ipak garancija budućih prihoda. Svake godine se oko sto miliona korisnika kupovinom novog telefona sa Guglovim sistemom čvrsto vezuju za njegove usluge, prenose mediji.

Vrednost marke Epl se sa prošlogodišnjih 185,1 milijardu dolara snizila na 147,9 milijardi dolara. Međutim, vrednost tog brenda je od 2006. godine povećana 824 odsto. Vrednost firme na berzi je u istom periodu porasla 759 odsto.

Slično je i sa Guglom, čiji brend je za proteklih devet godina skočio 139 procentnih poena više nego tržišna vrednost kompanije.

Iz studije takođe proizilazi da 100 najvrednijih svetskih marki ima ukupnu vrednost 2,9 biliona dolara, što je dvostruko više nego što su vredele 2006. kada je Milvord Braun prvi put napravio listu.

Prvih deset mesta su zauzele firme iz SAD. Iza Gugla i Epla nalaze se IBM, Majkrosoft, Mek Donalds, Koka-kola, Viza, AT&T, Marlboro i Amazon.


IZVOR