Pocetna » Zanimljivosti


Hanti: Narod prirode i boga Toruma (FOTO)




  Ocenite članak: 0
pregleda: 984
Dodao/la: Gale
datum: 2014-12-07

Slike iz Hanti: Narod prirode i boga Toruma (FOTO) Slike iz Hanti: Narod prirode i boga Toruma (FOTO) Slike iz Hanti: Narod prirode i boga Toruma (FOTO) Slike iz Hanti: Narod prirode i boga Toruma (FOTO)


Sedamdesetšestogodišnja Marija Boldina oko vrata nosi i krst i obeležja naroda Hanti, iz Zapadnog Sibira.


Rodila se u tundri, na "stajbišču" (pašnjaku) u Hanti-Mansijskoj oblasti gde je i provela rano detinjstvo.

"Imala sam sreću. Rasla sam pored roditelja i sa babom i dedom u blizini ušća reka Ob i Irtiš. U porodici je bilo 12 dece. Rasla sam u prirodi. Mogla sam mnogo da naučim od starijih o svom narodu i shvatanju života i prirode", kaže Boldarova koja je danas poznati pisac na jeziku hanti.

Priča da su je, kada je imala šest godina, odveli u internat. Završila je fakultet, bila seoska učiteljica ali ju je sovjetska vlast odredila da radi u lokalnoj novini na hanti jeziku.



Hanti su mnogobošci, vrhovni bog je Torum, a poseban mitološki značaj za njih ima medved, kome se posebno klanjaju. Nasilna asimilacija Hanta, kojima je sovjetska vlast pokušavala da nametne običaje, kulturu, kako kaže, svejedno nije promenila njihovu veru, "nisu je primili srcem".

"Bog je jedan, neko se krsti, neko se klanja, u našim domovina ima čak i statua Bude", navodi.



Na žalost, kaže Boldina, naš narod je izgubio svoju duhovnost dolaskom civilizacije i Rusa. Stvaranjem kolhoza i sovhoza, narod je odvojen od svoje iskonske zemlje, od tradicionalnog načina života, vezanog za reku, šumu, irvase. Sovjetski sistem je u način života starosedelaca severa uneo kako pozitivni, tako i negativni uticaj. S jedne strane širila se pismenost, nicale su specijalizovane škole, internati. S druge strane, kolektivna poljoprivredna dobra i rast industrije istisli su ih sa njihove teritorije. Hanti-Mansijski okrug danas proizvodi naftu koja čini 50 odsto ukupne ruske proizvodnje, ali to ima za posledicu pogoršanje ekološke situacije.



Sve je manje divljih životinja, a riba u rekama postepeno iščezava, što sve otežava život Hanta. I dok su ranije živeli nomadskim životom, goneći stada irvasa, u svojim "čumama", svojevrsnim visokim šatorima od krzna irvasa, "ljudi reke", danas su smešteni u drvene kućice, po selima.

Boldina kaže da se jezik Hanta, kojih je ostalo oko 30 hiljada, gubi "munjevito" i da tek oko 15 odsto Hanta zna svoj jezik.



"Šamanstvo" je neka vrsta vračanja karakteristična za severne narode Rusije. Boldina kaže da se ta sposobnost "dobija od Boga", ali da se znanja prenose sa kolena na koleno i samo u prirodnim uslovima života za Hante. I ono danas postepeno nestaje.



Vlasti Hanti-Mansijskog okruga su odlučile da poprave situaciju sa kulturom Hanta, predlažući kao jedan od načina – etno turizam. Gubernator Natalija Komarova navodi da za to postoji poseban državni program, u vidu davanja grantova za najbolje projekte.



Hanti su u mogućnosti da žive svojim tardicionalnim načinom života, i uz to da primaju goste, koji bi im se u tome pridruživali. Pri lokalnoj upravi postoji poseban Komitet za očuvanje jezika starosedelaca, a osnovan je i centar za posebno obdarenu decu.


IZVOR