Pocetna » Zanimljivosti


Hrana budućnosti: Pljeskavica od mesa iz epruvete košta 300.000 evra




  Ocenite članak: 0
pregleda: 812
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-29

Slike iz Hrana budućnosti: Pljeskavica od mesa iz epruvete košta 300.000 evra Slike iz Hrana budućnosti: Pljeskavica od mesa iz epruvete košta 300.000 evra Slike iz Hrana budućnosti: Pljeskavica od mesa iz epruvete košta 300.000 evra Slike iz Hrana budućnosti: Pljeskavica od mesa iz epruvete košta 300.000 evra


Kroz otprilike nedelju dana, jedna odabrana grupa na ekskluzivnom skupu biće poslužena najskupljim goveđim pljeskavicama na svetu. Koštaće oko 250.000 funti (300.000 evra), a biće načinjene od mesa dobijenog sintetičkim putem, od goveđih matičnih ćelija.


Na ekskluzivnom skupu gostima će biti poslužene plejskavice vredne 300.000 evra

Ta kulinarska demonstracija predstavljaće vrhunac višegodišnjeg rada Marka Posta, fiziologa sa Univerziteta u Mastrihtu (Holandija) i njegovog tima.

Njihov rad na stvaranju sintetičkog mesa finansira anonimni bogati donator, koji će na najavljenoj degustaciji možda otkriti svoj identitet, tako što će biti prvi koji će probati posluženi obrok.


Svaka će se satojati od oko 3000 komadića mesa, dobijenog od goveđih matičnih ćelija

Naučnici koji stoje iza ovih “in vitro” hamburgera veruju da će sintetičko meso moći da reši problem sve veće svetske potražanje za ovom namirnicom, koja bi u doglednoj perspektivi (već do kraja ovog veka) mogla da bude zadovoljena samo ako se sve preostale svetske šume pretvore u pašnjake i goleti.


Prizori poput ovog uskoro će postati prošlost?

Dragoceni hamburgeri biće načinjeni od oko 3.000 komadića veštačke govedine, od prilike veličine zrna pirinča, odgajenih u laboratoriji iz matičnih ćelija zaklanih goveda.

Naučnici veruju da će ovakva javna demonstracija upotrebljivosti sintetičke govedine predstavljati “dokaz principa”, dok bi za oko 10 godina, kada se postupak usavrši, veštačko meso moglo početi da se prodaje i u samouslugama, naravno po daleko nižoj ceni.


Baš kao i ovakav uzgoj krava ....

Teorijski gledano, matične ćelije uzete od samo jedne životinje mogu da se iskoriste za dobijanje milion puta veće količine mesa nego što ga životinja o kojoj je reč ima.

Pritom bi se uštedelo i na zemljištu, vodi i stočnoj hrani, smanjila bi se proizvodnja gasova staklene bašte i sve ostale negativne posledice koje ishrana mesom ima po prirodnu sredinu.


...a dok malobrojna preostala goveda slobodno šetaju livadama, u samoulslugama ćemo kupovati sintetičko meso, po znatno nižoj ceni

Ideju su već zvanično podržale organizacije koje se bave zaštitom prava životinja, a ima čak i vegetarijanaca koji tvrde da bi meso dobijeno na ovakav način rado probali.


IZVOR