Pocetna » Zanimljivosti


Ilon Mask poklonio milion dolara za Muzej Nikole Tesle
  Ocenite članak: 0
pregleda: 213
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-13

Slike iz Ilon Mask poklonio milion dolara za Muzej Nikole Tesle Slike iz Ilon Mask poklonio milion dolara za Muzej Nikole Tesle


Na dan 158. rođendana genijalnog naučnika Nikole Tesle - koji je proslavljen u celom svetu - učinjen je veliki korak ka izgradnji budućeg Teslinog muzeja u Njujorku.Iloan Mask, pronalazač i milioner i vlasnik “Tesla Motors”, donirao je milion dolara za Naučni centar Tesla u okrugu Safolk u Njujorku na Long Ajlendu, na mestu Vardenklifa, jedine preostale laboratorije slavnog naučnika. Za taj potez Maska veliku zaslugu ima jedan autor veb stripa, prenosi CNN.

Metju Inman, čiji strip i sajt the Oatmeal privlači milione čitalaca svakog meseca, potvrdio je u četvrtak da je razgovarao sa Maskom i da mu je on potvrdio donaciju.

Inman je rekao da mu je Mask rekao dve stvari tokom telefonskog razgovora:
- napraviće punkt za punjenje Tesla automobila na parkingu ispred muzeja.
- doniraće milion dolara da se muzej napravi i počne sa radom.

Osnivač komapnije Tesla Motors već je ranije donirao 2,500 dolara za budući muzej.

Naučni centar Tesla potvrdio je ovu vest na svom titeru.U jednom od svojih stripova, Inman je poredio Teslu i “stao na njegovu stranu” sa svojim (u svetu poznatijim savremenikom) rivalom Tomasom Edisonom. 2012. godine organizovao je akciju da kupi Vardenklif i da ga pretvori u muzej posvećen Nikoli Tesli.

Ubrzo je pokrenuo akciju na sajtu Indiegogo, koju je nazvao “Hajde da napravimo “prokleti” Teslin muzej” (Let's Build a G**damn Tesla Museum), koja je sakupila neverovatnih 1,3 miliona dolara. Od tada do danas prikupljena suma dostigla je skoro 8 miliona dolara potrebnih da se prostor restaurira i izgradi Muzej.

Ove godine je Inman u svom stripu recenzirao novi Tesla Model S i praktično kroz njega pozvao Maska da pomogne. Par sati od objavljivanja tog stripa Mask je postovao na Tviteru: "Biće mi drago da pomognem.”


IZVOR