Pocetna »


Ima li Kina novca da spasi Evropu?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 793
Dodao/la: raso
datum: 2011-10-24




Mnoge posrnule zemlje evrozone izlaz vide u finansijskim injekcijama iz Azije, pre svega iz Kine. Ali mogu li kineske milijarde izvući Evropu iz dužničke krize?
Nakon izbijanja dužničke krize u Evropi i SAD politička ravnoteža još je više pomerena u smeru Kine i ostalih ekonomskih sila u usponu.

Na nedavnom sastanku ministara finansija članica zemalja grupe G20, Kina, Indija i Brazil su najavile da će preko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaduženim zemljama još intenzivnije priskočiti u pomoć.

Ali pomoć zemalja koje su donedavno primale pomoć za zemlje u razvoju je nešto na što se Evropljani još uvek ne mogu navići.

"Odjednom dolaze tri zemlje koje još pre koju godinu nisu ni sanjale da će moći ravnopravno da sede za istim stolom", kaže Eberhard Sandšnajder iz Nemačkog društva za spoljnu politiku i dodaje da one "sad čvrsto u rukama drže MMF za koji su Evropljani i Amerikanci verovali da se nalazi pod njihovom kontrolom".

Ipak, iako se Evropa još ustručava da oberučke prihvati pomoć, zemlje u ekonomskom usponu već punom parom rade na projektu spašavanja posrnulih evropskih zemalja. Iza toga stoji čvrsta spoznaja da Evropa neće biti u stanju da se sama izvuće iz krize.

Trenutno se kao jedan od glavnih instrumenata favorizuju obveznice MMF-a koje bi sprečile dalje širenje dužničke krize. One bi zemljama poput Kine pružile više sigurnosti od obveznica zaduženih zemalja.

Za Kineze je Evropska unija već odavno postala najvažniji trgovinski partner. U 2010. svih 27 članica EU-a uvezlo je iz Kine robe u vrednosti od 280 milijardi evra. U slučaju da evro krahira to bi i za Kinu predstavljalo velki problem.

Slabi evro, osim toga, ugrožava kineske zalihe. Kina već godinama, kako bi se odmakla od zavisnosti politike Američke centralne banke (FED), umesto u dolar investira u evro. Procenjuje se da je u međuvremenu četvrtina kineskih deviznih zaliha u evrima.

Kina će za svoju pomoć, kakva god na kraju ona bila, očekivati i protivusluge. Tu se pre svega radi o simboličnom ali vrlo značajnom priznanju Kine kao ravnopravnog partnera s razvijenom tržišnom ekonomijom.

To bi osim simboličnog značenja svrstavanja Kine u isti rang sa zapadnim partnerima značilo i osiguranje Kini od tužbi zbog dampinga. Kina priželjkuje brzo rešenje ovog problema i shodno tome će verovatno ići i njena pomoć posrnuloj Evropi.