Pocetna » Sport


Istorijski podvig: Francuz Lavileni oborio svetski rekord Sergeja Bubke!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 705
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-16

Slike iz Istorijski podvig: Francuz Lavileni oborio svetski rekord Sergeja Bubke!


Kada je legendarni Sergej Bubka okončao svoju karijeru, teško da je iko mogao da pomisli da će se u skorije pojaviti neko ko će nadmašiti slavnog Ukrajinca koji je čak 35 puta oborao svetski rekord u skoku motkom. Ipak, poslednji rekord, postavljen davne 1993, je oboren - učinio je to Francuz Reno Lavileni, i to baš u - Bubkinoj Ukrajini.



Slavni skakač motkom je rezultat od 6,14 metara na otvorenom postavio 31. jula 1994, a godinu dana ranije je preskočio 6,15 u dvoranskom nadmetanju, u Donjecku.

U istom tom gradu, na "susretu svih zvezda" koje skaču motkom, Lavileni je iz prvog pokušaja uspeo da preskoči šest metara i 16 centimetara.

"Svetski rekord! 6,16 i to iz prvog pokušaja! Neverovatno, još uvek letim...", napisao je francuski atletičar na Tviteru posle ovog podviga, kom je prisustvoao i sam Bubka.



Reno Lavileni ima 27 godina, aktuelni je olimpijski šampion, a to zlato je osvojio u Londonu skokom preko letvice koja je bila na, kako to sada deluje skromnih, 5,97 metara.

Do ovog svetskog, dosadašnji lični rekordi bili su mu 6,02 na otvorenom i 6,08 u dvorani, a Međunarodna asocijacija atletskih federacija saopštila je da ostvarenje iz Donjecka - tek treba da bude potvrđeno, pa da, kako to i biva sa novim svetskim rekordima, bude ozvaničeno kao najbolji rezultat svih vremena.


IZVOR