Pocetna » Zanimljivosti


Italijani traže nazad Mona Lizu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 826
Dodao/la: Inn@
datum: 2012-09-14



Italijanski aktivisti prikupili su više od 150.000 potpisa za peticiju kojom se traži da "Mona Liza" Leonarda da Vinčija bude vraćena iz pariskog "Luvra" u Firencu.

Organizacija "Nacionalni komitet za istorijsko, kulturno o ekološko nasleđe", koja je organizovala prikupljanje potpisa, u saopštenju navodi da najčuvenija slika na svetu treba da bude vraćena u muzej "Ufizi", gde je bila izložena početkom 20. veka.

Predsednik organizacije Silvano Vinsenti rekao je da je podneo zvaničan zahtev francuskom ministru kulture Oreli Flipetiju. Prema njegovim rečima, vraćanje slike bilo bi od "visoke istorijske vrednosti, simbolične i moralne".

Međutim, sam muzej "Luvr" je već odbio zahtev. Analitičari navode da i tvrdnje Firence o remek delu Renesanse, možda nisu u potpunosti iskrene.

Smatra se da je Da Vinči počeo rad na portretu Lize del Đokondo, supruge bogatog trgovca mlekom iz Toskane, u Firenci 1503. godine. Međutim, istoričari, misle da je on sliku odneo sa sobom kada se preselio u Francusku 1516.

Slika je potom došla u posed francuske kraljevske porodice i posle revolucije prenesena je u "Luvr". Ukradena je iz pariskog muzeja 1911. i otkrivena je dve godine kasnije u kući italijanskog patriote i nekadašnjeg radnika "Luvra" Vinćenca Peruđe.

Nakratko je potom izložena u "Ufiziju" i potom u Rimu, nakon čega je iste godine vraćena u "Luvr".