Pocetna » Nauka


Japan ponovo „forsira“ robote




  Ocenite članak: 0
pregleda: 996
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-05

Slike iz Japan ponovo „forsira“ robote Slike iz Japan ponovo „forsira“ robote


Decenijama Japan važi za lidera u robotici. Ipak, tamošnji stručnjaci smatraju da zemlja zaostaje za konkurencijom. Zato je pokrenut program vredan više milijardi dolara, kojim će se razvijati roboti za vojnu industriju. Premijer Šinzo Abe kaže da će promovisanje robotike biti jedan od glavnih stubova strategije privrednog rasta.

Prvi čovek japanske vlade posetio je u gradu Kazu fabriku, u kojoj roboti prave industrijske mašine. Tamo na proizvodnoj traci oni obavljaju delikatan posao u pravljenju registar kasa za maloprodaju.



Poslovodstvo je obavestilo premijera da je kompanija ranije sklapala te mašine van zemlje, ali da se proizvodnja vratila u Japan upravo zahvaljujući robotima.

„Naš svakodnevni život i industrija će se znatno izmeniti uvođenjem robota. Robotiku ćemo načiniti samim središtem strategije rasta zemlje“, kaže premijer Japana Šinzo Abe.

Abe je zatim obišao i jedan dom za stare nedaleko od Tokija, gde roboti pomažu zaposlenima u prevoženju starih ljudi. Premijer je najavio i veće angažovanje vlade na planu robotike.

„Formiraćemo na nivou vlade savet koji će izučiti potencijale tehnologije koja koristi robote i mogućnosti započinjanja nove, industrijske revolucije“, istakao je Abe.

Vlada u Tokiju uključila je korišćenje robota u svoju strategiju privrednog razvoja, koja je nedavno odobrena.



Premijer Šinzo Abe, koji je došao na taj položaj pre godinu i po dana, obećao je prekid kontinuirane deflacije i ostvarivanje održivog rasta monetarnim, fiskalnim i reformskim koracima u okviru jedne dugoročne ekonomske politike.


IZVOR