Pocetna » Zanimljivosti


Jedini živi srodnik Tesle




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1233
Dodao/la: UGHpeople
datum: 2015-04-04


Unuk Tesline najstarije sestre Angeline sa osmehom se seća poslednjeg susreta sa dedom.

- Kada sam upoznao Teslu, imao sam oko devet ili deset godina, i ponašao se prema meni veoma prisno. Zagrlio me je i poljubio, što me je iznenadilo jer sam odrastao u drugačijoj porodici. Očekivao sam da ću se rukovati sa njim, i bio sam malo šokiran kada me je, kao što Srbi rade, zagrlio, poljubio i razbarušio mi kosu. Uvek slušate te priče kako je bio posvećen nauci i kako se hladnije ophodio prema ljudima - priča Terbo za "24 sata".

Seća se da ga je majka tog dana povela da gleda mjuzikl u Njujorku u čuveni "Radio City Theatar", i bio je jako razočaran kada je shvatio da će pre toga morati da svrate do njegovog deke Tesle. Dete kao svako drugo, želeo je zabavu, a ne druženje sa starcem. Međutim, tek godinama kasnije shvatiće značaj tog susreta.

Kako kaže, priče o Teslinom hladnom stavu prema ljudima nisu istinite, kao ni to da nije voleo da se rukuje. To je u stvari, sumnja naučnikov unuk, sam Tesla ponekad plasirao medijima, jer mu je to bilo zabavno. Tako je svoju ličnost učinio zanimljivijom, a njegov rođak tvrdi da je jedan od najvećih umova u istoriji imao i sjajan smisao za humor.

- Možda nije imao ovakav smisao za humor koji danas možete da čujete u serijama, ali to je bio humor koji ga je pratio od detinjstva. Moj otac, koji je na mnogo načina nalikovao Tesli, pričao je smešne priče i nikad nije mogao da ih završi do kraja od smeha. I znam da je Tesla bio isti takav, bio je dobar i duhovit - kaže naš sagovornik, koji je u Beograd došao radi premijere dokumentarnog filma "Kula narodu" Džozefa Sikorskog, koji će biti premijerno prikazan 6. aprila u Sava centru.
Priče o Tesli Terbo je često slušao od svog oca, Nikole Trbojevića, koji je često bio u kontaktu sa slavnim naučnikom. Kao inženjer, njegov otac je takođe postao slavan pronalazač zahvaljujući usavršavanju zupčanika, koji se danas koriste u auto industriji. Dvojica naučnika su često sarađivala i razmenjivala savete, ali su zajedno doživeli i razne dogodovštine.

- Tesla je posetio mog oca jednom prilikom u Detroitu, i otac ga je odveo u najbolji hotel u gradu. U to vreme se u određenim trenucima tokom dana plaćao ulazak u restoran, jer je svirala muzika tokom ručka. Njih dvojica su došli pred sam kraj tog perioda, pa je moj otac predložio da sačekaju da prođe taj period koji se plaća, ne shvatajući u trenutku da je Tesla u to vreme bio jako poznata osoba. Kada ga je videlo, osoblje hotela je bilo oduševljeno što je on tu, okupili su se oko njega i pitali ga šta želi. Umesto neke posebne ribe ili šnicle, Tesla je zamolio za posudu sa grejačem, nešto mleka i hleba. Stavio je to u posudu, zagrejao i jeo, a svi su oko njega bili šokirani. I mom ocu je bilo čudno, ali shvatio je da je to jednostavno ono što Tesla želi - priča Terbo sa smeškom.

Naš veliki naučnik je, prema rečima njegovog rođaka, bio veliki optimista i uvek je verovao u najbolje u ljudima. Zato bi i danas, kada bi se našao ovde, mislio da moderna generacija ima puno potencijala, ali bi možda bio i malo zabrinut.

- Mislim da bi mu malo smetalo što mladi nisu zainteresovani za sopstvenu budućnost i što nisu pravilno usmereni. Da ga je neko pitao, verovatno bi rekao da mladi sada imaju puno vremena koje možda nepravilno troše. Ali uveren sam da je imao optimistično mišljenje o mladima, te da je pšenica i dalje tu, iako ima puno pleve koju treba očistiti - smatra Vilijem Terbo, koji je i sam postao inženjer po ugledu na dedu i oca.

Međutim, pitanje je šta bi Tesla mislio o Srbima danas, kao čovek koji je pravilno koristio vreme. Njegov srodnik misli da smo ipak malo previše opušteni, ali i to govori kroz osmeh.

- Srbi misle da sve može da se uradi i sutra, sve vole da rade u poslednjem trenutku. Sećam se kada sam dolazio povodom 150 godina od rođenja Mihajla Pupina, bila je organizovana svečanost u Idvoru u Vojvodini. Kada smo došli još uvek se osećao miris farbe, jer je bilo jasno da je pre nekoliko dana sve na brzinu sređeno, a stolice za publiku su stajale na utabanoj zemlji - smeje se on.

Ipak, našeg sagovornika mnogo toga veže za Srbiju. Ne samo da mu je otac iz bivše Jugoslavije, već je igrom slučajeva i oženio lepu Srpkinju. Iako ne govori srpski, zna da kaže da je njegova Bojana "Šumadinka".

- Već sam mislio da ću i ja završiti kao Tesla, jer se nikada nisam ženio, a onda sam upoznao nju kada sam imao 60 godina u Ujedinjenim nacijama. Bila je sjajna pevačica, a mene je oduvek privlačila lepota, ali i talenat - iskren je Terbo. Oni često dolaze u Srbiju i posećuju njenu porodicu u rodnom Kraljevu.


IZVOR