Pocetna » Zdravlje


Jednostavni načini da se opustite
  Ocenite članak: 0
pregleda: 312
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07
- Stresne situacije podižu nivo hormona kortizola i to stvara rupu u „dobrim hormonima“. S obzirom na to da žene ne ispoljavaju bes kroz agresivno i direktno ponašanje, one se sa hormonalnim promenama nose na dostojanstveniji način - tako što se ubace u loše raspoloženje. To znači da polako, ali sigurno postaju kučke - objašnjava psiholog Kler Viler.
E pa, da ne bismo postale besne i nepodnošljive, vreme je da stavimo stres pod kontrolu. Evo nekoliko jednostavnih načina da to uradite…
1. Zapišite obaveze od kojih vas hvata nervoza. Obavljajte ih rano ujutru jer ako ih ostavite za kasnije u toku dana, više ćete o njima rasmišljati i biti neprijatnije prema ljudima oko vas.2. Na pauzu za kafu idite sa kolegama, a ne same. Jedna studija kaže da kofein smanjuje stres ako se pije u društvu.

3. Pronađite dobar sajt sa smešnim video-klipovima. Gledanje smešnih video-klipova smanjuje nivo hormona stresa za 70 odsto.
4. Naučite da kažete NE. Žene misle da treba da učine sve što se od njih traži. Ali, ako pristanete na nešto što vam ne pričinjava zadovoljstvo, postaćete ogorčene i iznervirane. Recite da ste zauzete i uživajte u svom vremenu.
5. Štedite za letnji odmor, izlaske i šoping. Teško je prištedeti novac, ali kada svoje finansije držite pod kontrolom, anksioznost se u značajnoj meri smanjuje.
6. Ljubite se sa partnerom. Čak i mali fizički kontakt smanjuje stres, tvrde psiholozi.
7. Radite kratke, ali intenzivne vežbe. Istraživanja pokazuju da taj način vežbanja ima veće efekte nego sporiji treninzi. Umesto sata joge, trčite na traci 20 minuta.
8. Ako vam nije do vežbanja, opustite se u sauni ili džakuziju. Udovoljavanje sebi uvek smiruje živce.
9. Ako vas iznervira neprijatna radnica u banci ili neko drugi i osećate da ste pri kraju živaca, govorite sporije. Kada ste napete, brže govorite, a to menja telesnu hemiju i pretvara vas u pulsirajuću bombu. Sporiji govor će vas smiriti i verovatnije je da ćete dobiti ono što želite.