Pocetna » Nauka


Jupiter se približava Zemlji




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1399
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




PLANETA Jupiter u svojoj putanji oko Sunca u subotu će biti najbliža Zemlji. Istovremeno, gledano sa Zemlje, nasuprot njemu biće Sunce. Uz pomoć teleskopa, čak i amaterskih, ljubitelji kosmosa moći će da posmatraju olujne šare u atmosferi ove planete. Ovo nebesko telo, zbog svoje veličine, posebno je atraktivno za istraživače i zaljubljenike u nebeske visine.

Jupiter je peta planeta po udaljenosti od Sunca i najveća u Sunčevom sistemu. Planeta čiji je prečnik 142.984 kilometra ime je dobila po vrhovnom bogu starih Rimljana, a od Sunca je udaljena 778,3 miliona kilometara.

Jedan Jupiterov dan traje devet sati i 50 minuta. Zbog brze rotacije na površini ove planete nastaju snažna vrtloženja i turbulencije u atmosferi.
Zbog toga što je vidljiv golim okom na noćnom nebu, za Jupiter se znalo još u antičko doba. Galileo Galilej je 1610. godine pomoću teleskopa otkrio četiri prirodna satelita koja su nazvana Io, Evropa, Ganimed i Kalisto. Sa Zemlje je, u cilju istraživanja, do sada poslato pet sondi, koje su bile uspešne u svom cilju.