Pocetna » Tracevi


Kad je vest bizarna, Sibir začas postane Srbija
  Ocenite članak: 0
pregleda: 1221
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-28

Slike iz Kad je vest bizarna, Sibir začas postane Srbija


Priču da je jedan Srbin čudesno preživeo, nakon što mu se u glavu zario metalni nogar stolice, prenelo je nekoliko stranih medija. Radi se, međutim, o lapsusu nastalom kada je “čovek iz Sibira” (Siberia), iz originalnog teksta, prilikom prenošenja vesti postao “čovek iz Srbije” (Serbia).

Informativni portal “Siberian Times“ objavio je priču o čoveku koji je povređen u tuči kada mu je napadač zabo metalni nogar stolice u glavu. Šiljak se u lobanju zario dužinom od čak 11 centimetara, pa je povređeni odmah prevezen u bolnicu, gde su lekari izvadili predmet.

Utvrđeno je, međutim, da nijedan od vitalnih centara u mozgu nije oštećen i da nije bilo čak ni krvarenja.

Vest o ovom medicinskom čudu koje se desilo u Krasnojarsku, privukla je pažnju ostalih medija, pa su je mnogi portali preneli. Ipak, bilo je dovoljno da jedan od njih napravi grešku koja se dalje lančano širila.

Omaška je bila u tome što je povređeni “Siberian man” postao “Serbian man“, pa se sa takvim oslovljavanjem glavnog aktera priča proširila internetom.

Vi ste iz Srbije. Kako izdržavate na toj hladnoći?Slučaj da se u stranim medijima Sibir pomeša sa Srbijom, nije novina. Setimo se slučaja iz novembra prošle godine kada je u pomenutoj ruskoj oblasti pronađena misteriozna dlaka čiju DNK naučnici nisu mogli da prepoznaju, pa su je mnogi laici pripisali tajanstvenom čudovištu - jetiju.

I tada je nekoliko stranih sajtova prenelo informaciju da je do otkrića došlo u Srbiji, a ne u Sibiru. Zanimljivo je da Sibir lakše postaje Srbija što je vest bizarnija, jer tada urednici i novinari olako prelaze preko provere geografskih podataka.

Na ovakav nesporazum često nailaze i naši građani koji su u razgovoru sa strancima primorani da objašnjavaju da ne dolaze iz hladnih ruskih krajeva.

Na taj fenomen osvrnuo se i jedan bloger koji je u priči “Serbia, not Siberia“ svojim “američkim prijateljima“ koji Srbiju mešaju sa Sibirom, pokušao da “jednom za svagda“ objasni šta je i kakva je zemlja iz koje dolazi, pa je čak i naveo kako izgleda "tipičan" razgovor sa nekim ko ne shvati iz prve o kojoj državi se radi:

- Hej, sviđa mi se tvoj akcenat. Odakle je?

- Iz Beograda sam, iz Srbije.
- Znao sam! Vi Rusi imate najlepše žene na svetu.
- Ali ja nisam Rus.

- Zar nisi upravo rekao da si iz Sibira?

- Ne, ja sam iz Srbije.


IZVOR