Pocetna » Tracevi


Kad je vest bizarna, Sibir začas postane Srbija




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1624
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-28

Slike iz Kad je vest bizarna, Sibir začas postane Srbija


Priču da je jedan Srbin čudesno preživeo, nakon što mu se u glavu zario metalni nogar stolice, prenelo je nekoliko stranih medija. Radi se, međutim, o lapsusu nastalom kada je “čovek iz Sibira” (Siberia), iz originalnog teksta, prilikom prenošenja vesti postao “čovek iz Srbije” (Serbia).

Informativni portal “Siberian Times“ objavio je priču o čoveku koji je povređen u tuči kada mu je napadač zabo metalni nogar stolice u glavu. Šiljak se u lobanju zario dužinom od čak 11 centimetara, pa je povređeni odmah prevezen u bolnicu, gde su lekari izvadili predmet.

Utvrđeno je, međutim, da nijedan od vitalnih centara u mozgu nije oštećen i da nije bilo čak ni krvarenja.

Vest o ovom medicinskom čudu koje se desilo u Krasnojarsku, privukla je pažnju ostalih medija, pa su je mnogi portali preneli. Ipak, bilo je dovoljno da jedan od njih napravi grešku koja se dalje lančano širila.

Omaška je bila u tome što je povređeni “Siberian man” postao “Serbian man“, pa se sa takvim oslovljavanjem glavnog aktera priča proširila internetom.

Vi ste iz Srbije. Kako izdržavate na toj hladnoći?



Slučaj da se u stranim medijima Sibir pomeša sa Srbijom, nije novina. Setimo se slučaja iz novembra prošle godine kada je u pomenutoj ruskoj oblasti pronađena misteriozna dlaka čiju DNK naučnici nisu mogli da prepoznaju, pa su je mnogi laici pripisali tajanstvenom čudovištu - jetiju.

I tada je nekoliko stranih sajtova prenelo informaciju da je do otkrića došlo u Srbiji, a ne u Sibiru. Zanimljivo je da Sibir lakše postaje Srbija što je vest bizarnija, jer tada urednici i novinari olako prelaze preko provere geografskih podataka.

Na ovakav nesporazum često nailaze i naši građani koji su u razgovoru sa strancima primorani da objašnjavaju da ne dolaze iz hladnih ruskih krajeva.

Na taj fenomen osvrnuo se i jedan bloger koji je u priči “Serbia, not Siberia“ svojim “američkim prijateljima“ koji Srbiju mešaju sa Sibirom, pokušao da “jednom za svagda“ objasni šta je i kakva je zemlja iz koje dolazi, pa je čak i naveo kako izgleda "tipičan" razgovor sa nekim ko ne shvati iz prve o kojoj državi se radi:

- Hej, sviđa mi se tvoj akcenat. Odakle je?

- Iz Beograda sam, iz Srbije.
- Znao sam! Vi Rusi imate najlepše žene na svetu.
- Ali ja nisam Rus.

- Zar nisi upravo rekao da si iz Sibira?

- Ne, ja sam iz Srbije.


IZVOR