Pocetna » Zanimljivosti


Kakav kraj 2013. godine: Sunce se "prevrnulo naglavačke"!




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1016
Dodao/la: Roby_the_King
datum: 2013-12-31

Slike iz Kakav kraj 2013. godine: Sunce se "prevrnulo naglavačke"!


Sunce se “prevrnulo naglavačke”, pošto su njegov severni i južni pol zamenili mesta i stigli do sredine 24. solarnog ciklusa.


Magnetna polja će sada ponovo početi da se kreću u suprotnim smerovima kako bi se okončao 22 godine dug proces koji će doživeti kulminaciju kada polovi ponovo zamene mesta.

- Okretanje Sunčevog magnetnog polja je zaista veliki događaj. Područje Sunčevog magnetnog uticaja, poznatog i kao “heliosfera”, prostire se milijardama kilometara iza planete Pluton. Uticaj promene polariteta magnetnog polja oseća se sve do zone satelita "Vojadžer", na pragu međuzvezdanog prostora - kaže dr Toni Filips iz NASA.

Da bi obeležila ovaj značajni događaj, NASA je objavila vizualizaciju čitavog procesa.

Video iz 1997. godine prikazuje Sunce u 23. solarnom ciklusu sa pozitivnim polaritetom u gornjem delu (zelene linije) i negativnim polaritetom u donjem delu (ljubičaste linije). Obe grupe linija se postepeno kreću premu suprotnom polu, da bi se prethodni solarni ciklus okončao 2002. godine. One predstavljaju suprotna magnetna polja koja počinju da se probijaju natrag, a kulminacija tog procesa je poslednje preokretanje.

- Na vrhuncu svakog preokretanja magnetnog polja, Sunce prolazi kroz period jače solarne aktivnosti, tokom koje ima viša sunčevih pega i više erupcija - objašnjava Nasin stručnjak Karen Foks.


IZVOR