Pocetna » Zdravlje


Kako da izbarete esencijalno ulje?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 875
Dodao/la: Asuris
datum: 2011-12-23


Esencijalna ulja su aromatična ulja koja se izdvajaju iz biljke. Koriste se u aromaterapiji, dodaju se u parfme i koriste se kao arome za hranu. U aromaterapiji upotrebljavaju se na razne načine i služe za lečenje tela. Osim fizičkih koristi koje čovek ima, korišćenjem ovih esencija poboljšava se psihološko stanje.

Eterična ulja su visoko koncentrisane supstance i često je dovoljna samo jedna do dve kapi da bi dobili blagotvorno dejstvo. Međutim, baš iz tog razloga treba ih koristiti pažljivo. Treba voditi računa o mogućim kontradikcijama koje mogu da proizvedu.

Najčešći tipovi esencijalnog ulja su: lavanda, kamilica, eukaliptus, pepermint i đumbir. Pogledajte koje sve pogodnosti donose i kako ih možete koristiti kod kuće.

Lavanda

Ovo je najčešće korišćeno esencijalno ulje. Lavanda je fantastična za smanjenje stresa, podstiče relaksaciju i odličan je lek protiv nesanice. Možete staviti nekoliko kapi na jastuk da bi uspeli da zaspite. Takođe ga možete pomešati sa nekoliko kapi ulja za masažu, pa ga umasirajte u svoj vrat i ramena. Ili još bolje, dajte nekome drugom da to uradi.

Takođe je vrlo korisno u olakšavanju glavobolje i zubobolje. Utrljate nekoliko kapi na čelo ili na deo vilice gde vas boli zub.

Lavanda je poznata po svom umirujućem dejstvu. Posebno je delotvorna kao tretman za opekotine, posekotine i rane. Možete je sipati na sterilnu gazu i prisloniti na ranu. Takođe je jedno od najpopularnijih ulja koje se koristi u toku porođaja, jer opušta, smanjuje anksioznost i bol. Ovo ulje je dobro i za lečenje uboda insekata, jer pomaže da se rešite svraba. Može se direktno primeniti na ubod ili prethodno pomešati sa kremom.

Kamilica

Ovo eterično ulje je poznato po svom sedativnom svojstvu. Odličan je tonik za nerve i efikasan je protiv stresa. Kamilica je kao i lavanda dobra za olakšavanje glavobolje i zubobolje i preporučuje se da se koristi i protiv zubobolje kod beba. Ima smirujući efekat na probavni sistem. Možete ga koristiti za masažu tako što ćete staviti nekoliko kapi na stomak. Hladna kamilica dobra je kao oblog.

Eukaliptus

Ovo eterično ulje je verovatno najpoznatije kao lek za smanjenje kognestije. Stavite par kapi u činiju prokuvane vode i udišite. Takođe, možete staviti nekoliko kapi na maramicu ili na jastuk dok spavate. Kao i kamilica dobar je za lečenje uboda insekata. Kada se ugreje dobro je protiv upale mišića. Koristi se i za masažu.

Pepermint

Ovo eterično ulje je vrlo efikasno za lečenje poremećaja digestivnog sistema. Otklanja mučninu, poboljšava varenje i koristi se za lečenje proliva i nadimanja. Stavite nekoliko kapi na stomak i nežno ga masirajte.

Ulje peperminta odlično je za sve one koji imaju mučnine tokom putovanja. Stavite nekoliko kapi na maramicu i udišite svake tri minute. Takođe se može koristiti za lečenje glavobolje. Možete ga naneti na zadnji deo vrata i na čelo, samo vodite računa da ulje ne nanesete blizu očiju. Ovo ulje povećava koncentraciju. Dobro je za olakšavanje bola u mišićima i koristi se za masažu. Takođe, može biti korisno u olakšavanju simptoma prehlade ili gripa.

Đumbir

Ovo esencijalno ulje je jako dobro za lečenje bolova u mišićima i slabe cirkulacije. Takođe se može mešati sa drugim uljima da bi se moglo koristiti za masažu. Poznato je po svojoj sposobnosti da ublaži mučninu tokom putovanja, kao i jutarnju mučninu koju imaju trudnice. Stavite nekoliko kapi na maramicu i udišite svake tri minute. Leči upalu grla, kašalj i upalu sinusa.

Kao što možete videti svako ulje ima svoje prednosti, a mnoga eterična ulja imaju slične osobine. Veoma su delotvorna i na prirodan način poboljšavaju vaše zdravlje.