Pocetna » Zanimljivosti


Kako da pijete celu noć a da se ne napijete?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 720
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-29


Onaj čovek iz televizijskih reklama”! Tako ga zovu, ili zbog toga što mu ne znaju ime, ili su previše pijani da bi ga zapamtili. Kao jedan od osnivača kompanije “Boston Beer”, on se pojavio u brojnim reklamama za pivo, i dok je ovaj uvek nasmejani čovek isti poput svake osobe na ulici, onog trenutka kada uđe u bar, Džim Koh postaje zvezda, piše magazin Esquire.

Džim ima jednu fascinantnu tajnu, on može da pije celu noć a da se ne napije.

Mnogi su ovu njegovu sposobnost primetili na mnogobrojnim festivalima piva gde su se svi klatili od brojnih piva koja su testirali, svi sem Džima.

On je uvek bio lucidan i u stanju da popije više od zlatno mlađih.

U čemu je njegova tajna?

Odgovor je krajnje prost – kvasac.

“Jedna kašičica aktivnog kvasca po svakom pivu pre nego što krenete da pijete, ponekada ga umešam u jogurt kako bi bio privlačniji nepcima”, tvrdi Džim.

On je ovaj trik naučio od svog dobrog prijatelja doktora Džoa Ovadesa .Sa titulom doktora nauka u biohemiji sa Politehničkog univerziteta u Bruklinu on je verovatno znao više o fermentaciji i metabolizmu alkohola od bilo koje druge osobe na planeti.

Ovades je znao da aktivni kvasac ima enzim u sebi pod imenom alkohol dehidrogenaza koji je u stanju da razbije molekule alkohola na osnovne delove – ugljenik, vodonik i kiseonika. U pitanju je ista stvar koja se dešava kada naš organizam metabolizuje alkohol u jetri.

Ovades je shvatio da ukoliko u stomaku imamo taj isti enzim kada u njega dospe alkohol, ovaj enzim će početi da ga razgrađuje pre nego što stigne u krvotok i mozak.

Međutim, ovo će samo ublažiti njegov efekat i neće ga upotpunosti eliminisati.


IZVOR