Pocetna » Zanimljivosti


Kako da sigurnije surfujete internetom




  Ocenite članak: 0
pregleda: 786
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-03-11


Svima je u interesu da na Internetu ostave što manje svojih ličnih podataka. Pogledajte nekoliko trikova kako to da postignete.

Google, Microsoft, AOL i brojne druge velike kompanije odlučile su da instaliraju opciju koja korisnicima daje izbor hoće li ili neće da se prati njihovo surfovanje internetom, odnosno da im se pruži određena količina privatnosti.

Reč je o opciji "Ne prati" (No Track) koja onemogućava kompanije da kreiraju reklame koje se temelje na vašim navikama na interneta. Takođe, ta opcija će sprečiti pojavljivanje oglasa sa poslovima, osiguranjima, kreditima i medicinskim tretmanima.
S druge strane, kompanije će moći te informacije da koriste za istraživanje tržišta ili za razvijanje nekih svojih proizvoda.

Ali, dok "Ne prati" ne postane stvarnost, niste osuđeni na aposlutni manjak intimnosti, postoje načini da onemogućite i osujetite velike kompanije da prate vaše preference kako bi mogli da vas obasipaju sa dosadnim, a ponekada i neugodnim reklamama.

Za početak krenimo od samog pretraživača. Većina - Google Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox... - imaju opciju za regulisanje privatnosti. Na primjer, za Google Chrome uđite u opcije, pa na "napredno" i tamo odznačite sve štiklirano.

Očistite sve "kolačiće". "Kolačići" se koriste da šalju informacije Internet pretraživaču koje stranice posećujete i te informacije su dostupne kreatorima "kolačića", od kompanija do hakera čije namere nisu nimalo dobre.

Provjerite ko vas gleda. Ako želite saznati koje vas kompanije prate možete instalirati besplatni program Ghostery koji vas upozorava na aktivne "kolačiće".

Igrajte na sigurno. Ako želite maksimalnu zaštitu, internetu pristupajte s puno opreza. Nemojte objavljivati telefonske brojeve ili vaš OIB na društvenim mrežama jer vas preterano iznošenje privatnosti može skupo stajati. Ako delite kompjuter s drugim ukućanima imajte na umu da stranice koje posećujete utiču na reklame koje će iskakati svima koji koriste taj pretraživač - u prevodu nemojte posećivati stranice za odrasle ako ne želite da svi ukućani saznaju za tu vašu naviku.