Pocetna » Zdravlje


Kako da smršavite tačno gdje želite




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1148
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-02-28


Imate višak na butinama ili stomaku, držite dijetu i mršavite, ali višak na tom mestu i dalje stoji. Kako da baš na željenom delu tela izgubite kilograme?

-Video sam mnogo mladih žena koje primenjuju rigorozne dijete i treninge da bi se rešile velikih zadnjica, a na kraju drastično smršaju u licu i grudima, i nigde više. Često su dolazile žene u menopauzi kojima su se sa starenjem nakupljale masnoće na stomaku i pod pazuhom - kaže Maks Tomlinson, koji ima svoj centar za mršavljenje u Londonu,

On veruje da se masne naslage u pojedinim delovima tela nakupljaju pod hormonskim delovanjem.

- Telesne procese koordiniraju hormoni, a oni navode gde će se skupljati masnoća. Problemi nastaju zato što mnogi od nas žive u stanju hormonalne neravnoteže uzrokovane nekvalitetnom ishranom, stresom, zagađenjem i telesnom neaktivnošću.
On veruje da je svaka grupa masnoća nastala zbog delovanja specifičnih hormona. Ako uravnotežimo naše hormone posebnom ishranom, vežbanjem, uopšte promenom stila života, nestaće i tvrdoglave masne naslage.

Tomlison preporučuje mediteransku ishranu (voće, povrće, ribu, malo mesa, zdrava ulja i izostavljanje šećera i brze hrane), dnevno konzumiranje multivitaminskih dodataka, minerala ili ribljeg ulja i program redovnog vežbanja.
To je načelna teorija. Potom za svaku pojedinu grupu masnog tkiva predlaže različiti način na koji možemo da ispravimo hormonsku neravnotežu koja je uzrokuje, piše ŽenaBlic.

POJASEVI ZA SPASAVANJE

Masne naslage iznad bokova i zadnjice koji stvaraju obla zadebljanja iznad ruba vaših pantalona mogu da budu znak da imate problema s insulinom koji reguliše nivo šećera u krvi. Ako on nije usklađen, to dovodi do taloženja masnog tkiva u predelu struka. Ako unosite previše šećera, to tera vaše telo da proizvodi insulin (da bi odstranio šećer iz krvotoka). Ali nakon nekog vremena, ako se konzumacija šećera ne smanji, stanice će prestati da reaguju ispravno, višak glukoze taložiće se u krvotoku i tako će se uspostaviti neželjene naslage masti.

Plan akcije: Da biste smanjili proizvodnju insulina i time istopili "pojaseve" oko struka, morate staviti pod nadzor unos šećera i ugljenohidrata. Držite se mediteranske ishrane, izbegavajte šećer i namirnice koje brzo sagorevaju (alkohol, beli hleb, keks, čips, pirinač, žitarice s dodanim šećerom za doručak, zaslađena pića). Jedite hranu bogatu antioksidansima (to pomaže prevenciji lošeg učinka slobodnih radikala) kao što su cimet, čili, brusnice, borovnice, brokoli i zeleni čaj. Uz dodatak multivitamina i ribljeg ulja, bilo bi dobro da uzimate tablete hroma (odlične za kontrolu šećera u krvi), magnezijuma i cinka.

JASTUČIĆI ISPOD PAZUHA

Kada iznad bratela vašeg grudnjaka vire jastučići masnog tkiva, to može biti znak usporenog rada štitne žlezde. Ta žlezda kontroliše potrošnju kalorija iz hrane. Ako ne radi dobro, stvoriće se takvi masni otoci, porast telesne težine, umor i depresija.

Plan akcije: Neke sirove namirnice mogu otežavati normalan rad štitne žlezde. Zato ako primetite te simptome, smanjite unos brokolija, kupusa, kelja, repe, breskvi, jagoda i prerađevina soje. Ali termička obrada tih namirnica, čini se, uklanja neželjene učinke. Kao dodatke ishrani uzimajte jod i selen koji podstiču rad štitne žlezde. Zato su korisni brazilski oraščići, morska trava, jetra, luk, losos, tunjevina i integralne žitarice. I svakako izbegavajte stres. Hormon stresa kortizol usporava rad štitne žlezde.

ŠIŠMIŠ KRILA

Kada se unutrašnja strana nadlaktice opusti i obesi pod skupinama masnih naslaga, to može značiti opadanje nivoa testosterona uzrokovano približavanjem srednjih godina. Povećanje nivoa testosterona, uz odmereno vežbanje, može vratiti vitak i snažan izgled ruke.

Plan akcije: Vreme je za više seksa! Zaljubljivanje povećava nivo testosterona, a redovna seksualna aktivnost šalje signale telu da proizvodi veće količine tog hormona. Važna je i zdrava količina sna – za noćni odmora pojačava se proizvodnja testosterona. Opustite se i izbegavajte stres, jer napetost smanjuje hormonsku proizvodnju. Smanjite unos šećera i ugljenohidrata jer visok nivo šećera u krvi takođe smanjuje proizvodnju hormona. No nemojte se izgladnjivati, jer dugoročan manjak kalorija takođe će nepovoljno uticati na nivo hormona. Dobro će vam činiti zdrave masnoće koje nalazimo u lososu, avokadu i lanenom semenu.

POZAMAŠNI BOKOVI I GUZA

Ženski hormon estrogen podstiče taloženje masti oko vrhova nogu. Mnoge od nas su izložene visokom nivou prirodnog (nalazimo ga u vodi i uzgajanom mesu) i sintetičkog estrogena.
Plan akcije: Jedite više voća, povrća i integralnih žitarica. Oni sadrže posebne sastojke koji pomažu da se veže višak estrogena. Izbegavajte alkohol, sedative, pića s konzervansima i veštačkim bojama, jer oni otežavaju napore jetre da očisti višak estrogena. Jedite prirodni jogurt koji razvija korisne bakterije u vašem probavnom sistemu, a one pomažu da se izbaci estrogen kroz probavni trakt. I smanjite kafu. Nova istraživanja pokazuju da više od dve šoljice dnevno mogu pojačati lučenje estrogena kod žena.