Pocetna » Zanimljivosti


Kako fotografisati decu i bebe




  Ocenite članak: 0
pregleda: 801
Dodao/la: Stex96
datum: 2013-08-19


Fotografisanje deteta nije lak zadatak. Bebe su nepredvidive, te je potrebno mnogo znanja i strpljenja kako bi se napravila fotografija koja će biti uramljena.
Profesionalni fotograf Milenko Miklja je za Yumamu dao savete roditeljima na šta sve bi trebalo da obrate pažnju prilikom fotografisanja svojih mališana.

Odgovarajući prostor
Prilikom fotografisanja bebe ne bi trebalo da koristite blic. Zato vodite računa o osvetljenju, jer što je prostorija svetlija fotografija će biti oštrija. Pravi ugao snimanja i adekvatna pozadina (izaberite veselu šarenu pozadinu ili prirodno okruženje) takođe utiču na kvalitet fotografije, kao i vrsta fotoaparata.

Neobične ideje
Ukoliko želite da fotografije budu neobične potrudite se da prostor oko bebe učinite atraktivnim (ideje potražite na linku: Bebina prva godina u 12 slika). Takođe, kostimi koje ćete sami napraviti ili kupiti su dobar način za kreiranje jedinstvenih i neodoljivih slika.

Pravo vreme
Fotografisanje će biti uspešno samo ako je dete lepo raspoloženo. Odaberite period kada se dete igra ili nešto radi jer su to ujedno i najlepše fotografije. Poziranje ostavite za malo stariji uzrast. Potrudite se da što više fotografišite dete u uzrastu između prve i druge godine jer su fizičke promene najevidentnije u tom periodu.

StrpljenjeMnoga deca u mlađem uzrastu ne žele da budu fotografisana, u tom slučaju fotografišite sami sebe ili nekog drugog u prostoriji, nakon toga dete će verovatno i samo prihvatiti ovu igru.

Mali trikovi
Odaberite najlepše fotografije i pokažite ih mališanu. Odštampajte ih i zakačite na zid u dečjoj sobi, tako će dete moći da uživa u njima i pre nego što počne da koristi računar. Kada dovoljno odraste naučite ga da samo fotografiše, jedna ili više slika iz te "neobične" kolekcije sigurno će imati svoje mesto u albumu.

Savet plus
Fotografišite dete što više jer ćete na taj način dobiti i bolje fotografije. Ipak, nemojte da preterujete kako bi odrastanje mališana ipak doživeli sa njim a ne sa fotoaparatom.


IZVOR