Pocetna » Zdravlje


Kako izbeći jesenju depresiju




  Ocenite članak: 0
pregleda: 855
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-06




Da biste sprečili jesenju depresiju, poslušajte savete bečkog psihologa Julije Umek.

Usmerite vaše opažanje na divne boje drveća i žbunja, jer boje utiču na raspoloženje. Niko ne kaže da na jesen moramo da nosimo samo tamnu odeću. Okružite se šarenim bojama, kao što je buket jesenjeg cveća, voćem u posudi, možda i novim tapetama. Mekani jastuci i pokrivači u šarenim svetlim bojama poput drečavo žute, narandžaste i crvene popravljaju raspoloženje, dok zelena i plava na mnoge deluju umirujuće.

Što se više bliži zima, to telo proizvodi više melatonina, što dovodi do povećane potrebe za snom, napadima gladi i pojačanom željom za slatkišima. Ali s druge strane previše sna i slatkog dovodi do smanjene proizvodnje hormona sreće i osećaja neuravnoteženosti i bezvoljnosti. Najveći izazivači stvaranja hormona sreće su rekreacija i sunce.

Smešite se i kad vam uopšte nije do toga. Setite se veselih situacija, lepih momenata kada ste bili srećni, to će pomoći kod eventualnog pada raspoloženja izazvanog pomanjkanjem svetlosti. Kada se setimo srećnih trenutaka, nevoljno ćemo se smešiti i ponovo osetiti nekadašnju radost, a to je divan način da proizvedemo dovoljno hormona sreće.

Još jedan način kako da stvorite osećaj sreće je čitanje prospekata kuda na sledeće letovanje.

Iskoristite duge jesenje večeri da nakon pešačenja ili šetnje napravite sebi ugođaj. Sveće, mirisni čaj, čaša crnog vina, dobra knjiga, mekani pokrivač izazizaju osećanje prijatnosti. Dajte sad sebi oduška tako što ćete na miru odgledati omiljeni film, jer nećete imati grižu savesti koja se javlja leti kada veče provedete kod kuće.