Pocetna » Zanimljivosti


Kako je nastala najprepoznatljivija Microsoftova fotografija




  Ocenite članak: 0
pregleda: 643
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-04-11


Microsoft je ove sedmice želio podsjetiti koliko su veliki i moćni bili. Novi video koji je objavila ova kompanija bavi se nezaboravnom fotografijom koja se u određenom trenutku sigurno nalazila na desktopu mnogobrojnih korisnika Windows XP-a.

"Bless" ili na našem jeziku "Blaženstvo", fotografija travnatog brdašca i plavoga neba, bila je početna desktop pozadina na svim kompjuterima sa WIndows XP operativnim sistemom, koji je Microsoft predstavio 2001. godine i prestao da ga podržava ovog mjeseca.

Prema riječima predstavnika kompanije u novom videu koji je posvećen XP-u i vjerovatno najprisutnijoj fotografiji u historiji kompjutera, "Bless" nije rađena u Photoshopu.

Ovako je izgledala fotografija koju je kreirao fotograf Charles O' Rear 1996. godine.

"Fotografija je nastala blizu mog doma, sjeverno od San Francisca. Fotografija je stvarna. Nije rađena u Photoshopu. Sve što vidite na njoj je zaista tako", kaže O' Rear u videu.

Dok se vozio autoputem u Kalifornija, bivši fotograf National Geographica se odlučio zaustaviti na autoputu i zabilježiti fotografiju, piše u članku Napa Valley iz 2010. godine. Godinama nakon toga, Microsoft mu je platio veliku, ali nepoznatu sumu novca za ovaj pejzaž.

Kako je i prikazano u MIcorsoftovom videu, to travnato brdašce je 2013. godine izgledalo ovako:



Do sada, Microsoftu nije baš pošlo za rukom da lako napusti podršku XP-a. Huffington Post piše da kada Microsoft prestane pružati podršku za ovaj operativni sistem, stotine miliona kompjutera koji održavaju sve, od bankomata do elektronskih i drugih mreža, će biti ranjivi i otvoreni za hakere.

Kada se radi o jačanju slike o kompaniji u javnosti, Microsoft je vjerovatno shvatio da nostalgija prodaje stvari. Reklama iz 90-ih za Internet Explorer sa folderima Lise Frank, Tamagotchijima i likovima Hungry Hungry Hippos je "zarazila" socijalne mreže prošle godine i dokazala da, iako poprilično star i manje koristan još uvijek može privući pažnju ljudi na osnovu stare slave.


IZVOR