Pocetna » Estrada i Tv


Kako poznati slave Badnje veče i Božić: Nataša na liturgiji, Mima u kafani!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 978
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-07


Naši “vipovci” provešće Božić za bogatom trpezom, sa porodicom, a neki će otići i do crkve. Nataša Bekvalac će za Božić biti kod kuće.

” Za Božić ću biti kod kuće, s porodicom. Idemo na liturgiju, poštujemo sve običaje koji se tiču praznika. A što se kuvanja tiče, mama kuva, ja nisam dobra u tome.”
Neda Ukraden ima bogatu trpezu.
” Za Badnje veče je tradicionalno na trpezi bakalar, koji se pre toga dva dana priprema. A za Božić od česnice do bogatog ručka, uz običaj dolaska položajnika i posipanje kuće pšenicom, za bogat i napredan život, kao i paljenje badnjaka u kaminu.”
Tanja Bošković ide na liturgiju.
“Poštujem sve običaje. Idem na liturgiju u manastir, a posle toga ću biti sa svojom porodicom.”

Petar Božović poštuje tradiciju.
”Božić je jedan od najlepših praznika, divan je osećaj. Slavim sve kako je red i kako Bog nalaže.
Leontina Pat će pevati božićne pesme.
” Za trpezu je zadužena moja mama. Ja idem u crkvu, prvo sa Čarolijom na Badnje veče, u Hram Svete Petke na Čukaričkoj padini, gde već četiri godine pevamo božićne pesme, a potom i ujutru, na službi.”

Marija Šerifović je veliki vernik.
” Božić je naš najveći praznik, a ja kao veliki vernik, trudim se da svake godine maksimalno ispoštujem sve običaje. Tako će biti i ove godine, proslaviću u krugu porodice.”
Ana Bekuta ide na liturgiju.
“ Božić obično dočekam u crkvi, na ponoćnoj liturgiji. Ručak je tradicionalan, počev od predjela, domaće supe, sarme. Volim porodično okupljanje tog dana, jer lomimo česnicu i vrlo nam je važno ko će pronaći novčić.”
Slađa Delibašić ne radi na Božič.
“ Svake godine slavimo Božić i nikada ne planiram da radim na taj dan. Šestog uveče smo svi kod kuće i postimo taj dan. U ponoć smo na liturgiji, a sedmog smo kod mog tate, ja sa decom i brat sa sinom Aleksom, koji nam je i položajnik. Običaj je da pravim pogaču u koju stavim pare, dren i zlatnik, pa ih tražimo.”

Goca Lazarević se pridržava običaja.
” Božić ću proslaviti sa ćerkom, zetom, unučićima i sinom, prirediću čuveni mamin ručak. Običaja se svakako pridržavam, ali to su malo modifikovani običaji, jer ipak živim u gradu. Sin će uneti badnjak na Badnje veče, dok će unuk Balša biti položajnik na Božić. Imam mali problem ove godine, jer imam unuka i unuku, pa ću u česnicu staviti dva novčića da bi se oboje radovali.”

Mima Karadžić ide u kafanu.
” Nekako mi svi ti stari običaji pripadaju ljudima koji žive u selima i imaju mogućnosti da donose badnjake i sve ostalo, a ja živim u stanu. Sto puta sam za Badnje veče bio u kafani, i sada mi dolazi kuma s Kube pa ćemo možda i u kafanu.”
Bora Đorđević kupiće badnjak na pijaci.
“ Praznik gledam da proslavim u krugu porodice. Badnjak neću seći, ali ću ići na pijacu da ga kupim, a što se tiče hrane i trpeze, za to je zadužena moja supruga, ja tu ništa ne znam.”