Pocetna » Zdravlje


Kako se ispoljava manjak vitamina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 851
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Neodgovarajuća ishrana i izloženost velikim psihofizičkim naporima dovodi do manjka određenih vitamina i minerala u organizmu, a to dovodi do pada imuniteta i, na kraju, do najrazličitijih bolesti. Stoga je važno da redovno pratite vitaminski status, odnosno količinu vitamina u organizmu i da, ukoliko se ispostavi da vam neki manjka, jedete više određenog voća i povrća ili uzimate vitaminske preparate. Evo kako prepoznati da vam nedostaje neki vitamin:

* A: Na manjak vitamina A upućuje suva i nadražena koža, gubitak apetita, umor, kosa bez sjaja, lomljivi nokti, akne, a stručnjaci ističu da se njegov deficit najčešće ogleda u promenama na očima.

* B1: Neurološki problemi, grčenje mišića, gubitak pamćenja, apetita, razdražljivost i loše varenje najčešći su simptomi, a kod potpunog deficita nastaje bolest beri-beri.

* B2: Rane teže zarastaju, alergije su učestale, a oči iziritirane i veoma osetljive na svetlost. Manjak ovog vitamina uočava se u uglovima usana, oko kojih se često javljaju rane.

* B3: Najčešći pokazatelji su slabost u mišićima, umor, gubitak apetita, problematično varenje i koža. Usled većeg nedostatka ovog vitamina može nastati bolest pelagra, koja se najviše ispoljava kao poremećaj u nervnom sistemu i dermatitis.

* B6: Bolest bubrega, grčevi u rukama i nogama, razdražljivost, nesanica, anemija... Sve to ukazuje na nedostatak ovog vitamina koji utiče i na promenu raspoloženja. On najviše nedostaje dijabetičarima, starijim osobama, trudnicama i dojiljama.

* B7: Važan je za zdravu kožu, kosu i nokte, pa ukoliko ga nema dovoljno u organizmu koža počinje da se peruta, osipa, kosa da opada, a javljaju se i umor i gubitak apetita.

* B9 ili folna kiselina uglavnom nedostaje trudnicama, ženama koje piju kontraceptivna sredstva, alkoholičarima...

* B12 takođe nedostaje trudnicama, dojiljama i alkoholičarima, a manjak se ogleda u gubitku težine, bolovima u leđima, trncima u rukama i nogama.

* C: Nedovoljan unos vitamina C dovodi do infekcija, izraženih vena, modrica, čestih krvarenja, a tome doprinose povećane fizičke i psihičke potrebe. Usled izrazitog nedostatka nastaje skorbut. Kako je reč o vitaminu koji je izrazito važan za rad imunološkog sistema i borbu protiv bakterija, treba jesti što više voća i povrća bogatog ovim vitaminom.

* D: Zdravlje kostiju zavisi od ovog vitamina. Kada ga nema dovoljno koštano tkivo trpi, pa se kod dece javlja rahitis, a kod odraslih osteoporoza.

* E: Malaksalost, slabost, pojačano znojenje, simptomi su manjka ovog vitamina, ali deficit nije toliko vidljiv spolja, koliko u krvnoj slici.