Pocetna » Nauka


Kako utvrditi da li neko laže
  Ocenite članak: 2
pregleda: 613
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-03-28


Ljudi često lažu, a pošto niste baš uvek u mogućnosti da ih priključite na poligraf i proverite koliko su iskreni, ekspert za govor tela Peti Vud otkriva pet načina da li neko govori istinu ili laže.Verujte intuiciji
Ako u vama proradi intuicija ili se javi “crv sumnje” nemojte to ignorisati. Centralni nervni sistem je neka vrsta ljudskog detektora laži. Tako da kada mislite da vas neko laže, on reaguje. Ta reakcija naziva se “fight or flight response”.
- To znači da ćete odreagovati na jedan od dva načina, ili ćete uzvratiti onome ko vam priča "gluposti" i ukazati na nerealnost toga ili ćete jednostavno otići i zaboraviti sve što vam je rekao - kaže Vud.
Urođeni detektor za laži nalazi se u mozgu, a od njega zavisi i emocionalno ponašanje. Međutim problem je što on nije uvek precizan i tačan. Zbog toga je najbolje da ga “primenjujete” na prijateljima, jer ih poznajete i znate kako se ponašaju kada lažu.

Postavljajte pitanja i forsirajte priču obrnutim redom
Mnogi lažovi planiraju svoju priču od početka do kraja, pa kada im postavite pitanja koja ne prate redosled “njihove priče” upašće u zamku.
- Neko ko je nešto zapravo doživeo neće imati problema da to i objasni, ali će oni koji lažu imati poteškoće da vam celu priču ispričaju unazad, odnsono od kraja ka početku. Tako da ako vam prijatelj dođe sa dugom pričom i “opravdanim” razlogom zbog čega kasni, umesto da ga pustite da vam ispriča to od početka do kraja, prekinite ga pitanjem vezanim za “razlog kašnjenja”.


Obratite pažnju na govor tela
Ruke u džepovima, pogled ka podu i spuštena ramena ukazuju da osoba pred vama i nije baš opuštena.
- Kada ste iskreni i osećate se dobro u vezi onoga što govorte, vaše držanje tela je uspravno. Ukoliko lažete, vaše telo će biti nagnuto ka dole, što je samo način na koji pokušavate da “kontrolište ili zadržite informacije" - objašnjava Vud.


Odmerite njihov odgovor
Ako postavljate pitanja vezana za priču vašeg sagovornika - a on reaguje tako što se naljuti, ili se “kiselo” nasmeje ili se igra kosom - možda pokušava da vas obmane.
- Detektivi će vam reći da se osumnjičeni neretko smeju ili osmehuju tokom ispitivanja kako bi prikrili svoju nervozu. Ljutnja takođe služi kao jedan od načina na koji prikrivamo nervozu kako ne bismo bili uhvaćeni u laži - kaže Vud.Obratite pažnju na učestalost njihovih tikova
To što neko dodiruje nos ili usta ili trepće često ne znači da laže. Kod takvih tikova tajming je ključna stvar.
- Ako primetite da neko ima tikove od početka razgovora, ne obraćajte previše pažnje na to. Ali ako tikovi počnu baš kada pomislite da je ta osoba slagala, možda ste na stragu da je uhvatite u laži - savetuje Peti Vud.


0   Spam
LaMistress   (2012-03-30 6:37 PM)
zanimljivo :)

0   Spam
BMW   (2012-03-28 9:49 PM)
hvALA