Pocetna » Zdravlje


Kantarion kao lek




  Ocenite članak: 0
pregleda: 970
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Latinski naziv kantariona je Hypericum perforatum, a engleski St John’s wort, dok je u našim krajevima poznat kao: kantarion, gospino zelje, sentjanzovka, marina, smiljacka, tantur, ručica, gospina trava ili zvončac.

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka visine 20-100 cm sa rizomima. Stabljika je uspravna, a listovi (sitni i duguljasti) i stablo su zelenkasti. Cvetići su zlatnožute boje. U narodnoj medicini se koriste cvetovi koji se beru u vreme cvetanja, od maja do septembra.

Od kantariona se kao lek spravljaju: kapsule, tablete, tinkture, čaj ili kantarionovo ulje.

Sastav

Biljka između ostalog sadrži i sledeće lekovite sastojke:

eterska ulja
izohipericin
karetenoide
katehin
kafenu kiselinu
kvercitin
rutin
sterole
hipericin
hiperozid
hlorogensku kiselinu

Lekovita svojstva

Dokazano je da kantarion ima antibakterijsko i antioksidantno dejstvo.

Koristi se kod sledećih bolesti i tegoba:

bolovi u stomaku
depresija
lečenje alkoholizma
nesanica
neuroze
ogrebotine
opekotine od vatre
opekotine od sunčanja
otvorene rane
Parkinsonova bolest
PMS
problemi sa sluzokožom vagine
proliv
sida
stres
čirevi

Pri upotrebi kantariona za lečenje, ipak se treba posavetovati sa lekarom, farmaceutom ili pravim iskusnim travarom.

Neželjena dejstva

Lekari upozoravaju na to da kantarion u izuzetnim slučajevima ima i neželjena dejstva kao što su: vrtoglavica, konfuzija, umor, sedacija, fotosenzitivnost.

Pored navedenog, stručnjaci upozoravaju da u nekim slučajevima kantarion umanjuje dejstvo pojedinih kontraceptivnih implantanata.

U velikim količinama kantarion kao trava može biti otrovan za domaće životinje prilikom ispaše (krave, ovce, konji, koze...).

Hronični bolesnici, deca, trudnice i dojilje trebalo bi da se raspitaju kod svog lekara pre upotrebe preparata na bazi kantariona.

Rasprostranjenost

Kantarion je rasprostranjen uglavnom na severnoj polulopti, i to u zemljama gde vlada umerena ili suptropska klima: Severna Amerika, Evropa, Rusija, Turska, Indija i Kina.

U našim krajevima ima ga na umereno toplim i umereno svetlim padinama planina, i to na: Fruškoj Gori, Titelskom Bregu, Vršačkim planinama, Svrljiškim planinama, Suvoj Planini, Staroj Planini...

Čaj

Za spremanje čaja koriste se osušeni cvetovi:

Čaj se ne dobija kuvanjem, već se četvrtinom litra vruće vode prelije jedna kafena kašika cvetova. Ovako natopljeni cvetovi ostave se da stoje oko 3 minuta, a zatim se čaj procedi i pije nezaslađen ili sa medom (dve do tri šoljice čaja dnevno).

Cvetovi ne treba dugo da stoje u vodi jer se onda u vodu ispuštaju i štetni sastojci.

Ulje

Sveže listove i cvetove iseckati i staviti u bocu skoro do vrha. Napuniti bocu hladno ceđenim maslinovim uljem i ostaviti cvetove u zatvorenoj boci dve nedelje (14 dana).

Posle toga ulje se koristi za spoljnu upotrebu kod kožnih bolesti, opekotina i povreda.