Pocetna » Zanimljivosti


Kod Prokuplja pronađen prsten star 7.000 godina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 812
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-12

Slike iz Kod Prokuplja pronađen prsten star 7.000 godina Slike iz Kod Prokuplja pronađen prsten star 7.000 godina


Na neolitskom nalazištu Pločnik kod Prokuplja arheolozi su pronašli metalni prsten, star 7.000 godina za koji procenjuju da je iz perioda samog početka metalurgije u svetu.



“Prva pojava korišćenja metala u svetu registrovana je na području Srbije, na lokalitetima Pločnik i Belovode. Kada je počela proizvodnja metala i na koji način je proizveden prvi metal pitanja su o kojima se raspravlja u proteklih 200 godina. Mi očekujemo da odgovor nađemo na osnovu nalaza na Pločniku”, rekao je agenciji Beta engleski arheolog Ben Roberts, koji radi na lokalitetu u Pločniku.

Prsten je pronađen danas u jednoj od nekoliko kuća iz perioda neolita, koju su arheolozi otkrili prošle godine, a sada su nastavljena arheološka istražvanja u njenoj unutrašnjosti.

U arheoloskim istraživanjima na Pločniku, koja su počela pre nekoliko dana, učestvuju stručnjaci iz oblasti arheologije, arheometalurgije i izotopskih analiza iz Engleske i Italije, predvođeni arheologom iz Prokuplja Julkom Kuzmanović-Cveković i arheologom iz Beograda Dušanom Šljivarem.


Prsten star 7.000 godina

Arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković rekla je da se uskoro planira eksperimantalna proba proizvodnje metala, na način kako se to radilo u neolitu, pre 7.000 godina, kao i detaljna analiza metalnog prstena, koji je danas otkriven.
Arheološka istraživanja na tom lokalitetu će trajati mesec dana, a polovinom avgusta, arheolozima će se priključiti njihove kolege iz Rusije, Tajlanda, Kine, Nemačke i Španije.

Projekat arheoloških istraživanja na Pločniku pod nazivom Razvoj metalurgije u Evroaziji finansira Vlada Velike Britanije, sa oko 1,5 miliona dinara, za ovu sezonu.


IZVOR