Pocetna » Zanimljivosti


Konačno otkriven čovek po kome je stvoren lik Hanibala Lektora




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1396
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-27

Slike iz Konačno otkriven čovek po kome je stvoren lik Hanibala Lektora Slike iz Konačno otkriven čovek po kome je stvoren lik Hanibala Lektora


Tomas Haris, tvorac jednog od najupečatljivijih negativaca u istoriji književnosti i kinematografije Hanibala Lektora, otkrio je ime čoveka koji mu je poslužio kao inspiracija za ovaj jezivi lik.


Entoni Hopkins kao Hanibal Lektor

Proračunata inteligencija i morbidna sklonost ka nasilju kanibala i serijskog ubice Hanibala Lektora, koga u filmu “Kad jaganjci utihnu” briljantno glumi Entoni Hopkins, godinama fascinira publiku.

Nagađanja o tome ko je poslužio kao inspiracija za njegov lik pojavila su se od trenutka kada su se se čitaoci 1981. godine prvi put susreli sa njim u romanu “Crveni zmaj”, povučenog pisca Tomasa Harisa.

Posle mnogo godina, Haris je odlučio da otkrije pravu istinu o tome ko stoji iza popularnog lika, od koga generacije gledalaca podilazi jeza.

Kao 23-godišnji novinar, šezdesetih godina došao je u Državni zatvor "Nuevo Leon" u Montereju (Meksiko) da bi intervjuisao Dajksa Eskjua Simonsa, bivšeg mentalnog bolesnika osuđenog na smrt zbog ubistva troje ljudi. Tom prilikom je upoznao lekara i ubicu “doktora Salazara”.

“Dr Salazar” je navodno spasao život Simonsu pošto je ranjen u pokušaju bekstva iz zatvora godinu dana ranije.



U predgovoru izdanja knjige “Kad jaganjci utihnu”, objavljenom povodom 25. godišnjice filma, Haris opisuje kako ga je čuvar upoznao sa doktorom ubicom da bi sa njime razgovarao o tome kako je izlečio rane Simonsu. Iako ga naziva “Dr Salazar”, Haris ističe da to nije njegovo pravo ime.

On piše i kako je razgovor naglo poprimio mračan karakter kada je lekar počeo da ga ispituje o Simonsovom unakaženom izgledu, načinima mučenja i ubicinim žrtvama.

Tek kada je Haris izašao iz ordinacije, Haris je saznao pravu istinu o dr Salazaru. Kako mu je objasnio direktor zatvora, i on sam je bio ubica. “Nikada neće napustiti ovo mesto. On je lud”, rekao mu je čuvar.


IZVOR