Pocetna » Zanimljivosti


Kraj zabrane "krvavih dijamanata"
  Ocenite članak: 0
pregleda: 237
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-30


Ukinult embargo Obali Slonovače na izvoz dijamanata.

Zabrana je uvedena pre deset godina zbog ilegalne trgovine "krvavim dijamantima", čijom prodajom je nabavljano oružje za građanski rat.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je ukinuo embargo na izvoz dijamanata nametnut Obali Slonovače pre deset godina, jer eksperti smatraju da taj potez nije uspeo da spreči nelegalnu trgovinu neobrađenim dijamanatima, javlja Rojters, a prenosi rts.rs.

Embargo je uveden u vreme građanskog rata, u toku kojeg su takozvani "krvavi dijamanti", odnosno njihova ilegalna prodaja na međunarodnom tržištu, korišćeni za finansiranje oružanih grupa i nabavku oružja.Vlasti Obale Slonovače registrovale su 3.000 rudara i veći broj kompanija koje se bave vađenjem i trgovinom dijamantima, s ciljem da se zakonski reguliše ta delatnost.

"Trgovinom dijamantima na Obali Slonovače više se ne finansira oružani sukob, ali u nju su uključeni isti ljudi. Vojni zapovednici su položili oružje i danas su biznismeni", prenosi Al Džazira reči jednog rudara.

Seoski starešina Mohamad Segeba i njegovi ljudi su učestvovali u ratu. Jedni su se borili, a drugi su ga finansirali. Sada zajedno vode registrovanu zadrugu za trgovinu dijamantima.

"Zbog embarga, belci su prestali da kupuju dijamante direktno od nas. Zato ih prodajemo drugim ljudima, koji nam ne daju uvek poštenu cenu", kaže Sageba.

Ali ne želi reći ko su ti "drugi ljudi". Nedavna istraga UN-a otkrila je da jedan od njih general Vatao, koji je sa još pet osoba optužen za ilegalni izvoz dijamanata.

Vatao je imao aktivnu ulogu u građanskom ratu, a danas je zamenik vrhovnog zapovednika oružanih snaga Obale Slonovače.

Smatra se da bi ukidanjem embarga krijumčari mogli ostati bez posla, a očekuje se da Obala Slonovače postane deo globalnog tržišta koje donosi 31 milijardu dolara godišnje.

U toj zemlji mnogi su se obogatili prodajom dijamanata, ali za rudare dragulji su samo svetlucavo kamenje koje im omogućava tek da prežive. Obala Slonovače sada je najveći svetski proizvođač kakaa i najveća ekonomija u frankofonoj Zapadnoj Africi.


IZVOR