Pocetna » Nauka


Kroz kilometarsku zgradu liftovi će leteti!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 855
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-08

Slike iz Kroz kilometarsku zgradu liftovi će leteti! Slike iz Kroz kilometarsku zgradu liftovi će leteti! Slike iz Kroz kilometarsku zgradu liftovi će leteti! Slike iz Kroz kilometarsku zgradu liftovi će leteti!


Revolucionarna tehnologija finske kompanije "KONE" omogućiće da liftovi u kilometarskom Kraljevskom tornju u Džedi, „u cugu“ idu i do 660 metara visine, i to brzinom od 10 metara u sekundi.

Svi oni koji se plaše vožnje liftom, verovatno će izbegavati najvišu zgradu na svetu... kada bude gotova 2018. godine.

Naime, Kraljevski toranj (na arapskom: Burj al Mamlakah) u saudijskom gradu Džedi odlikovaće najbrži lift sa dve platforme (dabl-deker) na svetu, koji će „uz i niz“ moćni oblakoder ići brzinom od 10 metara u sekundi.

Ako vam se čini da ste „negde čuli ili pročitali“ da ima bržih liftova, u pravu ste – „Tošibin“ lift u najvišoj tajvanskoj zgradi Tajpej 101, od 5. do 89. sprata ide brzinom od 16,8 metara u sekundi, dok se „Micubišijevi“ liftovi u japanskom Jokohama lendmark tornju kreću brzinom od 750 metara u minutu!


Grafički prikaz Kraljevskog tornja i sistema „dabl-deker“ (lifta sa dve platforme) lifta koji će se nalaziti u tornju

Takođe, u Burdž Kalifi u Dubaiju, trenutno najvišoj planetarnoj građevini, pojedini liftovi se kreću istom brzinom – 10 metara u sekundi.

Međutim, ovde je reč o liftovima sa dve platforme i novoj, revolucionarnoj tehnologiji koja će biti korišćena za kablove.


Pregled najviših zgrada na svetu

I, za razliku od drugih, ići će „u jednom cugu“ do 660 metara visine! To znači da će posetioci moći brže da se penju kroz zgradu koja će biti visoka, verovali ili ne, jedan kilometar!

Za njih će biti zadužena finska kompanija "KONE", čiji je direktor za visoke tehnologije, Santeri Suoranta, za Dejli mejl rekao da se putnici u njihovim brzim liftovima neće osećati toliko uznemireno ili imati mučninu na putu ka vrhu.

I sami znate da su prateće pojave tokom munjevitog kretanja nagore ili nadole neprijatan osećaj u ušima i „pucanj“ koji izazivaju nagle promene unutrašnjeg i spoljašnjeg pritiska. Ipak, treba im malo vremena da se prilagode.

„Glavni faktori o kojima treba razmišljati su vertikalne i lateralne vibracije, buka i promena pritiska“, objašnjava Suoranta.

„U našim najnovijim liftovima, obezbedili smo da svi ovi elementi budu izbalansirani što je bolje moguće, kako bi se stvorio što prijatniji osećaj tokom vožnje.“

„Na osnovu naših istraživanja, došli smo do zaključka da je brzina od 10 metara u sekundi još uvek nivo koji može biti prijatan za vožnju liftom“, dodao je portparol finske kompanije.

Svi liftovi će koristiti poslednju reč tehnologije – kablove od ugljeničnih vlakana i "UltraRope" tehnologiju koja će jednoga dana omogućiti da liftovi voze „u cugu“ i do visine od 1.000 metara.


Kraljevski toranj nalaziće se u centru Kraljevskog grada. Ovako bi trebalo da izgleda podnožje zgrade.

Tvrdi se da novi kablovi imaju potencijal da transformišu ove „nebeske linije“ širom sveta, i, s obzirom na to da je čovek sve bliži oblacima, pomoći će da se kreira životni prostor za sve veću zemaljsku populaciju.

Ultralaki su, a imaju istu jačinu kao i čelični kablovi. Sastoje se iz četiri trake ugljeničnih vlakana obloženih epoksi smolom koja im pojačava trenje i smanjuje klizanje.

U prilog novoj tehnologiji govori i činjenica da su, korišćenjem konvencionalnih kablova, arhitekte limitirane po pitanju visine građevina.


Kablovi su dizajnirani tako da budu mnogo lakši od čeličnih kablova, ali da imaju njihovu jačinu! Sačinjeni su od četiri trake ugljeničnih vlakana, obloženih epoksi smolom, što im pojačava trenje i smanjuje klizanje.

Što su zgrade više, više i čeličnih kablova mora biti upotrebljeno za dizanje liftova i njihovo bezbedno spuštanje.

Recimo, u oknu za lift od 500 metara, tri četvrtine energije koja se troši na pokretanje lifta ide na same kablove, odnosno njihovu težinu!

Navedena dužina se smatra maksimalnom koju konvencionalni kablovi mogu da podnesu a da ne puknu.

Iz finske kompanije tvrde da njihovi kablovi redukuju težinu i do 90 odsto i, samim tim, drastično smanjuju energetske potrebe.


IZVOR