Pocetna » Zanimljivosti


Lažna vest sludela planetu: Snimanje selfija ipak NIJE mentalni poremećaj




  Ocenite članak: 0
pregleda: 709
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-08

Slike iz Lažna vest sludela planetu: Snimanje selfija ipak NIJE mentalni poremećaj


Ljudska opsesija autoportretima slikanim mobilnim telefonima, takozvanim selfijima, ove nedelje je dostigla novi vrhunac posle objavljivanja LAŽNE, ali veoma viralne vesti da je Američko udruženje psihijatara klasifikovalo selfije kao mentalni poremećaj.


Stanija može da se opusti, lekari kažu da je sve pod kontrolom

Vest je, kako navodi sajt Tech.firstpost.com, potekla sa sajta "The Adobo Chronicles". U njoj se tvrdi da je APA (Američko udruženje psihijatara) proglasila snimanje selfija mentalnim poremećajem tokom svoje godišnje sednice borda direktora u Čikagu. Pormećaj je, navodno, dobio čak i naziv "selfitis", sa definicijom "opsesivno-kompulsivna želja za snimanjem fotografija sebe i njihovog objavljivanja na društvenim medijima, kao načinom nadoknade manjka samopouzdanja i praznine u intimi".

Oni koji ne pate od naivnitisa, još jednog "poremećaja" kojim će se američki psihijatri možda baviti u nekoj drugoj lažnoj vesti u budućnosti,odmah su primetili da je "selfitis" prilično šašav naziv za mentalno stanje. Pogotovo kad se razgrana na stadijume ozbiljnosti: granični selfitis, akutni selfitis, hronični selfitis.

A tek kad se pročita napomena na sajtu "The Adobo Chronicles":

"Mi smo vaš izvor najnovijih, neverovatnih vesti. Sve što čitate na ovom sajtu je istina, zasnovana na činjenicama, osim laži".

I tako... Vaši opsesivni kompulsivni prijatelji ipak ne pate od selfitisa, već od, možda, blage forme narcisitisa.


IZVOR