Pocetna » Zanimljivosti


LEGALIZACIJA JE SVE BLIŽA: Marihuana kao lek u Srbiji možda već od sledeće godine!
  Ocenite članak: 0
pregleda: 377
Dodao/la: Roby_the_King
datum: 2015-02-20


Podnosioci inicijative, Udruženje „Lekalizacija Srbije“, procenjuju da se na hiljade onkoloških i drugih teških pacijenata u Srbiji danas snabdeva na crnom tržištu uljem kanabisa sumnjivog kvaliteta, plaćajući dozu od pet mililitara najmanje 300 evra.Lekari u Srbiji možda će već sledeće godine moći legalno da prepišu derivat kanabisa teškim bolesnicima ako se usvoji inicijativa podneta pre dva dana Ministarstvu zdravlja.

Nadu teškim bolesnicima podgreva činjenica da u Ministarstvu zdravlja postoji pozitivna atmosfera da se kanabis u Srbiji, kao u brojnim drugim zemljama EU i razvijenog sveta, legalizuje u medicinske svrhe, a procedura bi, ako ne bude prepreka, mogla da se završi do kraja ove godine.

Podnosioci inicijative, Udruženje „Lekalizacija Srbije“, procenjuju da se na hiljade onkoloških i drugih teških pacijenata u Srbiji danas snabdeva na crnom tržištu uljem kanabisa sumnjivog kvaliteta, plaćajući dozu od pet mililitara najmanje 300 evra.

Da se to ne bi dešavalo, potrebno je da država stvori zakonski okvir i omogući ljudima da se leče. To je suština našeg predloga – kaže za „Blic“ dr Milan Savić, direktor bolnice „Sveti Sava“, koji je u ime udruženja podneo inicijativu.

U Ministarstvu zdravlja su potvrdili da su inicijativu primili i da su je već stavili u proceduru.

– Sledeće nedelje formiraćemo radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici MUP-a, ministarstava pravde i poljoprivrede kako bi se sa svih aspekata,razmotrila ova inicijativa – kažu u Ministarstvu zdravlja, ne želeći da prejudiciraju da li će kanabis na kraju biti legalizovan ili ne.

Uz predlog izmene Zakona o opijatima, predata je obimna i ozbiljna dokumentacija sa 30 prevedenih studija koje dokazuju blagotvorno dejstvo aktivnih supstanci na stanje bolesnika i tok bolesti.

Samo 2014. u renomiranim medicinskim časopisima objavljeno je oko 7.000 radova. Istraživanje u Španiji, pod pokroviteljstvom njihovog udruženja onkologa, potvrdilo je blagotvorno dejstvo aktivnih supstanci kanabisa na pacijentima s jednom vrstom agresivnog tumora na mozgu –


IZVOR