Pocetna » Zanimljivosti


Mačak koji je gazdu spasao od zavisnosti postao svjetska zvijezda




  Ocenite članak: 0
pregleda: 793
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-06

Slike iz Mačak koji je gazdu spasao od zavisnosti postao svjetska zvijezda Slike iz Mačak koji je gazdu spasao od zavisnosti postao svjetska zvijezda


Kada je vrijeme lijepo, u londonskoj četvrti Kovent Garden, punoj turista i zanimljivih prodavnica, može se vidjeti i prugasti narandžasti mačak sa raznobojnim šalčetom oko vrata. On uživa u pažnji prolaznika dok njegov gazda Džejms Bouen tambura pjesme grupe 'Oasis' na prastaroj akustičnoj gitari. S vremena na vrijeme, Džejms prestaje da svira i kaže: 'Hajde, Bob, baci kosku!' Mačak mu pruža šapicu, publike je oduševljena, a novčanice pljušte.

Ovaj čuveni londonski par uličnih zabavljača poznat je prije svega zbog svoje krznate polovine, mačka Boba, koji je Džejmsu najprije spasao život, a zatim donio i slavu i lijepe prihode koji rastu.

Kada ga je pronašao ispod stepeništa zgrade u kojoj je živio u oronulom državnom jednosobnom stanu, Džejms je bio ulični svirač koji jedva zaradi neku paru i zavisnik od droge na programu liječenja metadonom. Za sobom je imao nekoliko godina beskućništva i zavisnost od heroina koja ga je nekoliko puta gotovo koštala života

Bob na ramenima gazde Džejmsa Boudena

Mačak je bio izgladnio i povrijeđen, s velikom otvorenom ranom na boku, zadobijenom u sukobu sa drugim mačkama, možda čak i sa lisicom. Pošto je oduvijek volio mačke, Džejms mu je isprao ranu i nahranio ga, a zatim dao 28 funti, više od svoje dnevne zarade i posljednji novac iz džepa, za injekciju kod veterinara da se povreda ne bi zagnojila.

Zbog svog neurednog života životinju nije namjeravao da zadrži, već je planirao da je pusti na ulicu kada se .

Ali mačak Bob je imao druge planove. Kada ga je Džejms izvodio na ulicu nije pokazivao ni najmanju namjeru da ode, već ga je pratio do autobusa, a zatim strpljivo čekao pred kućom. Poslije nekoliko dana ušao je s njim i u atobus, pa je Džejms odlučio da ga povede na "posao".

U mačorovom društvu zarada se utrostručila, a bilo je i ukusnih zalogaja za macu. Neko je Bobu poklonio mali crveni šal i otada se svi utrkuju u pravljenju što šarenijih šalčića i džemperića. Za Božić mu je jedna baka poklonila minijaturnu čarapu punu poslastica, a Džejms je kupio jeftinu plastičnu jelku i okačio je na nju.