Pocetna » Zanimljivosti


Majka me želi mrtvu": Ispovest mlade Pakistanke koja je odbila da je udaju za rođaka




  Ocenite članak: 0
pregleda: 775
Dodao/la: King_of_Kings
datum: 2012-05-28


Jedna mlada Pakistanka doživela je da joj roditelji prete smrću samo zato što nije htela da pristane na ugovoreni brak s rođakom. "Kada mi je bilo 18 godina, roditelji su pretili da će me ubiti i bili su ozbiljni u tome. Da su se oni pitali, ja bih danas bila mrtva", kaže u ispovesti za magazin "Dejli bist" Sabatina Džejms, koja je kasnije promenila ime i prešla u katoličanstvo.Sabatina kaže da je sve počelo dok su živeli u Lincu u Austriji, hiljadama kilometara daleko od njihovog rodnog Pakistana i planinskog sela u Kašmiru.

Sabatini se svidelo sve što je videla u Evropi - majice kratkih rukava i farmerke, karmin i ajlajner... Ali, ništa od toga se nije dopalo njenim roditeljima.

- Svađali smo se oko časova plivanja i časova glume, za koje je moj otac govorio da su namenjeni prostitutkama. Kada je njena majka pronašla Sabatinin dnevnik, u kojem opisuje poljubac s jednim dečakom, majka ju je ošamarila, pritisnula uza zid i šutirala u noge, nazivajući je "kurvom".

- Kada je bila mojih godina, ona se udala u ugovorenom braku. Smatrala je da je došlo vreme da i ja uradim isto, ali ja nisam tako mislila. Tako je počela nasilna trogodišnja bitka s mojom majkom - priseća se Sabastina.Majka je počela da budno motri na svaki Sabatinin korak. Kada je u njenoj garderobi našla majicu za koju je smatrala da je previše oskudna, udarila ju je cipelom po licu, zbog čega je Sabatini pukla usna.

Ipak, Sabatina nije poklekla. Njeni roditelji su otpor tumačili kao veliku sramotu za familiju, naročito među konzervativnim pakistanskim doseljenicima u Austriji.

- Nisam htela da nestanem u nametnutom braku. Htela sam svoju slobodu.

Prilikom posete njene porodice Pakistanu, Sabatina je obukla široke pantalone i bluzu zbog kojih joj je grupa muškaraca u jednom trenutku prišla i počela da viče. Kada su došli kući, njena majka ju je prvo istukla, a zatim je počela da udara samu sebe palicom po grudima, uzvikujući: "Rodila sam kurvu!"Roditelji su je zatim upisali u medresu u Lahoru, gde je dane provodila u sobi s još 30 drugih devojaka, bez kreveta i stolica, sa rupom u zemlji umesto toaleta, a jedina dozvoljena aktivnost bila je proučavanje Kurana.

Nakon tri meseca, prestala je da jede, zbog čega je izbačena iz škole. Na kraju je Sabatina pristala da se uda za čoveka kojeg je odredila njena familija, kako bi mogla da se vrati u Austriju. Kada su roditelji shvatili da nema nameru da to zaista i uradi, otac joj je rekao nešto što nikad neće zaboraviti.

- Čast ove porodice mi je važnija od tvog ili mog života - rekao je Sabatinin otac.

Sabatina je to shvatila kao izbiljnu pretnju, jer prema zvaničnim podacima, oko 5.000 žena svake godine bude ubijeno širom sveta zbog navodnog sramoćenja porodice.Sabatina je tada, sa 18 godina, pobegla od kuće i zaposlila se u lokalnom kafeu. Roditelji nisu odustajali i proganjali su je na novoj adresi, ali i u kafiću, u kojem je na kraju zbog njih dobila otkaz.

Nakon toga, Sabatina je pobegla u Beč i započela novi život, sa novim imenom i novom verom, jer je prešla u katoličanstvo. Napisala je knjigu o svom životu, a roditelje je tužila za klevetu i sud je presudio u njenu korist.

Ona danas živi u Nemačkoj, gde vodi fondaciju koja pomaže ženama-žrtvama nasilja da pobegnu iz svojih porodica i pronađu sklonište i posao.

- Retko izlazim napolje sama, jer se plašim da neko stalno motri iza ugla. Oduvek sam volela svoju slobodu, ali sam platila visoku cenu - kaže Sabatina