Pocetna » Sport


Marčeta i Piperski nastavljaju 'borbu'




  Ocenite članak: 0
pregleda: 931
Dodao/la: Nacelnik
datum: 2012-01-08


Samo dvadesetak dana posle nezaboravne noći u novosadskom Spensu, ljubitelje boksa čeka još jedan bokserski spektakl, ovoga puta na Zlatiboru gde će Mane Marčeta i Milan Piperski u uvodnim mečevima, kao i u glavnoj borbi večeri Predrag Radosavljević i Rony Gabela ponovo napraviti boks šou.

U organizaciji “Balkan boksinga” naši profesionalci, Mane Marčeta i Milan Piperski, gostovaće bokserskom spektaklu koji će biti priređen na Zlatiboru 12. januara.

Mane ima kvalitet, ali i iskustvo stečeno u amaterskom ringu. Ipak, profi scena je nešto drugo.

"Mnogo je zahtevan i potpuno je drugačiji profi od amaterskog boksa."

"U amaterskom je sve brže, eksplozivnije, serije su brže, izmeni se po pet-šest udaraca, a u profi konkurenciji sve je daleko sporije, udarac-dva i to je sve. Nema naglih pokreta. Vreba se šansa, greška protivnika. Napraviš korak dva napred, mora se dosta razmišljati u toku borbe, čekati prilika. Naravno, govorim o situaciji kada su oba boksera u meču. Kada se, međutim, jedan od boraca nađe na probleme, onda i u profiju sledi serija udaraca dok se ne dođe do nokauta, ili nokdauna."

Osim što je razlika u načinu borbe, ima razlike u našinu treninga priprema.

"Samim tim i pripreme i treninzi su različiti od onih u amaterskom ringu. Ja sam u toku svoje karijere u amaterskom ringu promenio dosta trenera, spremao se za razna takmičenja i sa različitim protivnicima. Tako sam stekao određeno iskustvo."

"Ali, kada sam ušao u ove profesionalne vode sve je promenjeno, Treninzi i pripreme su prilagođene zahtevima profi ringa. Tu se, rekoh, radi drugačije, sve je podređeno taktici koja se razlikuje od onog u amaterskoj konkurenciji. Ali, sada kada sam prešao u profesionalce počeo sam da radim po ovom programu koji radi i Neša (Nenad Borovčanin)."

I bez obzira na iskustvo I broj mečeva, svaki bokser, kada ulazi u ring ima tremu.

"Što se tiče treme, ona uvek postoji."

"Ja sam je imao, i to veliku, na minulom meču u Novom Sadu. Bilo je to i normalno, ali ne zbog protivnika, već zbog mase koja me je gledala i bodrila. Nekako, uplašio sam se zbog toliko navijača koji su došli da nas gledaju. Bojao sam se, iskreno, da ih ne razočaram. Ali ta trema me je držala samo prvu rundu. Onda sam se oslobodio, ponela me publika, poneo me onaj entuzijazam i atmosfera, da pružim sve od sebe, a onda je sve bilo lakše."

Naredni meč, na Zlatiboru, Marčeti jer veoma važan.

"Boksujem ponovo protiv Mađara. Nisam ga gledao, ali sam čuo da je jak, čvrst i neugodan bokser, sa značajnim iskustvom. Meni je važno da imam što više borbi u profi karijeri, da steknem određeno iskustvo da bih u sledeće dve godine mogao da boksujem 12 rundi i da se borim za titulu. Ove borbe su samo međukoraci do ostvarenja mojih ciljeva, a to su borbe za titulu."

Koliko ozbiljno Mane Marčeta prihvata profesionalne obaveze govori i podatak da za njega nije bila Nova godina, odnosno uobičajenog dočeka s prijateljima i porodicom, slavlja...

"Novogodišnje praznike sam proveo radno. Za mene nema praznika ni praznovanja. Radilo se bez pauze. To je profesionalizam i tu ne sme doći do opuštanja, pogotovo kada se spremaš za novi meč, novu borbu. Sve sam podredio boksu."

Mane je u amaterskoj konkurenciji imao oko 200 mečeva.

"Nisam vodio evidenciju, ali mi je ovo vreme provedeno u amaterskoj konkurenciji mnogo pomoglo. Sigurno je da, bez obzira na svu različitost, iskustvo stečeno u amaterkoj konkurenciji mnogo pomaže. Prelaz u profi je kao nastavak školovanja. Znači, jedan stupanj, onaj niži, si završio i sada ideš dalje, usavršavaš se, napreduješ."

Mane Marčeta mirno čeka novu borbu. Svestan je ozbiljnosti ovog duela, ali i šanse koja mu se, sa svakom novom borbom, ukazuje.

I drugi član “Balkan boksinga” Milan Piperski Novu godinu je samo zabeležio u svesti, od slavlja nije bilo ništa.

Jasno, obaveze koje ga očekuju iziskuju takav odnos. Profi boks ne zna za opuštanja, za slavlja, pogotovo kada su obaveze i mečevi koji dolaze blizu. A Piperski će u ring, baš kao i njegov kolega Marčeta, uoči same Srpske Nove godine. Protivnik, takođe Mađar, Norbert Sekereš.

Piperski je imao ozbiljan amaterski staž. Koliko mu je on pomogao u profi areni?

"Naravno da mi znači to iskustvo stečeno u amaterskom ringu, ali da se profi razlikuje od amaterskog to je opšte poznata činjenica. Sam meč, kao i pristup, taktika, tok meča, vreme trajanja, trening, sve je drugačije. Ipak, profi je kao da počinjem nešto potpuno novo. Moraš se prilagoditi. Takođe i koncept treniranja je različit, mnogo više se trenira, jače..."

Piperski ne krije da ima tremu, ili respekt prema protivniku, pre nego uđe u ring.

"Imam dovoljno iskustva, ali pred svaki novi meč imam tremu, osećam respekt, pa i neku vrstu straha."

"Svaki normalan čovek ima tremu. Jer, može neko da priča da ga nije strah, to nije istina. A ako ga zaista ne oseća kada ulazi u ring, pa, po meni to je već ličnost za posmatranje, za psihičko posmatranje i analizu. Druga je stvar koliko brzo možeš da se oslobodiš tog pritiska, treme, straha. Svaki put kada se popneš u arenu i moraš da pokažeš šta si ovolike godine učinio, naučio, sve to utiče na boksera, uostalom tako je u svakom sportu. Naravno, to je neka pozitivna trema."

Za Piperskog, imati iza sebe jaku menadžersku kuću je od primarnog značaja za karijeru.

"Imati iza sebe jaku menadžersku kuću to je veoma važno. Mi u ovom trenutku s “Balkan boksingom” imamo sve. Od treninga, trenera, sparinga, pa do finansija sve je ispunjeno i maksimalno odrađeno. Sve ono što profesionalni boks zahteva. Obezbeđeni smo u svemu. Menadžer Darko Popivoda zaista o svemu brine i maksimalno udovoljava svim našim potrebama."

Milana Piperskog za par dana čeka novi izazov, novo dokazivanje.

"Što se tiče moje naredne borbe, meni je svaki meč veoma važan. Kako mečevi dolaze protivnici su sve teži, samim tim moje ambicije rastu takođe iz meča u meč. Ovo mi je šesta borba u profi karijeri. Protivnik je veoma iskusam, bolje je rangiran od mene. Baš ozbiljan, iskusan i težak rival. Stoga će meč biti kvalitetatn. Za mene veliki izazov i preostaje mi da u ringu pokažem šta mogu, šta znam i koliko vredim."