Pocetna » Zanimljivosti


Memorijski mag otkrio trik za savršeno pamćenje




  Ocenite članak: 0
pregleda: 755
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-24

Slike iz Memorijski mag otkrio trik za savršeno pamćenje


Pamćenje redosleda karata u špilu i niza binarnih brojeva glavne su discipline na godišnjem takmičenju u memoriji koje se održava u Londonu. Fil Čembers, predsednik žirija i stručnjak za tehnike pamćenja i učenja, pred kojim se nadmetalo 10 finalista, otkrio je za Dejli mejl male trikove vrhunskog pamćenja.

Vežbanje memorije trenutno je najpopularnija zabava među intelektualcima širom sveta. Na godišnjem otvorenom šampionatu u pamćenju u Londonu takmičari su se našli pred rigoroznim testovimakoji su obuhvatali pamćenje redosleda što većeg broja karata u špilu, ili liste binarnih brojeva.

Čembers, koji je bio na glavni sudija, otkrio je nekoliko insajderskih trikova za pamćenje zahvaljujući kojima majstori dobre memorije uspevaju da zapamte hiljade i hiljade dvocifrenih brojeva.

- Prvo treba da prestanete da gledate na brojeve kao na brojeve i da počnete da u njima gledate svakodnevne predmete jer ćete ih tako lakše zapamtiti. Da biste to naučili, koristite karte za igranje umesto brojeva i onda dodajte neke osobine kartama. Na primer, as je jedan, ostale se ređaju po redu. Žandar bi mogao da bude 10, dama 13, a kralj 14 - kaže Čembers.

Povezivanje karata i inicijala slavnih



Drugi metod je, nastavlja on, da prebacite imena karata u inicijale slavnih ličnosti. Na primer, "kec srce" (ace of hearts) pretvara se u “AH”, što bi moglo da bude skraćenica za Adolfa Hitlera.

Ovaj metod može da ide i korak dalje, i da se svakoj karti dodeli lik neke poznate ličnosti, radnje ili predmeta. To omogućava da se karte spoje tako da formiraju duže brojeve, a to pomaže da se zapamte duže priče. Ako je redosled karata dama herc - četvorka herc - kec tref, Čembers, na primer, predlaže da se princeza Dajana poveže sa "damom", Nil Dajmon sa četvorkom, dok je "kec tref" podsetnik za Tajgera Vudsa i golf palicu.

Čembers potom kreira priču: Princeza Dajana je upoznala Nila Dajmonda kad su išli da gledaju Tajgera Vudsa kako igra golf.

Ovaj metod omogućava dovoljno varijabli da se zapamte stotine brojeva, a trenutni rekord drži Ben Prajdmor, koji zna napamet da poređa 1.456 karata.


IZVOR