Pocetna » Film


Meril i Džulija u trci za Oskara?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 919
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-13

Slike iz Meril i Džulija u trci za Oskara? Slike iz Meril i Džulija u trci za Oskara?


Nakon što je 9. septembra premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, filmska kritika izdvojila je „August: Osage County“ kao prvi favorit za Oskara, dajući velike šanse glumicama Meril Strip i Džuliji Roberts.



Meril Strip u ovom filmu igra Vajolet Veston, suprugu pesnika koji umire, ostavljajući za haotičnu sobom porodicu rasutu po meridijanima.

Kada ih očeva smrt zatekne u nenadanom trenutku, njene ćerke uputiće se u dom svoje majke Vajolet, orktivajući da ona boluje od raka kao i da je razvila zavisnost od lekova koje je uzimala. Suočavanje sa problematičnim, krhim porodičnim vezama koje se jedva održavaju u životu doneće bolno razrešenje za jedne i otvoriti stara pitanja za druge članove porodice.

Uz Strip u ulozi nesavršene majke, u ulogama njenih ćerki pojavljuju se Džulija Roberts, čijeg distanciranog supruga igra Juan Mekgregor, Džulijet Luis koja s nestrpljenem očekuje veridbu ni ne sluteći brojna iznenađenja, dok Džulijan Nikolson igra treću ćerku koja je ostala da živi sa roditeljima.



U pitanju je adaptacija istoimenog romana Trejsi Lets koji je za to delo nagrađen Pulicerom. Reditelj filma je Džon Vels, dok je među producentima filmova i Oskarom nagrađeni Džordž Kluni.

Odmah nakon premijere u Torontu, filmska kritika je pohvalila dramatično potresna i izrazito emotivna tumačenja glumačke ekipe. Bez sumnje su se izdvojile Strip i Roberts u ulogama majke i ćerke koje nikako ne uspevaju da reše probleme iz prošlosti.

Čuveni kritičar Ričard Korlis za američki magazin „Time“ piše da je ovo bez sumnje još jedan spektakularni performans Meril Strip , navodeći da bi u noći dodele Oskara filmske majka i ćerka mogle još jednom da „ukrste koplja“.

On ne štedi ni reči hvale na račun izvedbe Džulije Roberts, komentarišući: „Ovo je njeno najdublje, najjače, najživotnije delo na filmu, koje je može uvući u trku za Oskara u kategoriji najbolje glumice, baš uz Meril Strip.“



Korlis, baš kao i njegov britanski kolega, kritičar Tim Robi, primećuju kako u svojoj glumačkoj zanesnosti Stri na trenutke podseća na legendarne muzičare Boba Dilana ili Toma Vejsta.

Robi u kritici filma za „Daily Telegraph“ uz Meril takođe izdvaja i njenu mlađu koleginicu: „Džulija je u poslednje vreme imala toliko filmskih uspona i padova, pa je za film veoma važno to što ju je Vels odabrao za ulogu, i što je u celoj priči ona trijumfovala.“

Da film ozbiljno juriša na Oskare govori i podatak da iza njega stoji studio braće Vajnstin (The Weinstein Company), koji su poznati kao najozbiljniji lobisti u trci za Oskara. Tome u prilog ide i podatak da film u američke bioskope stiže 25. decembra, baš na vreme za, očigledno uzbudljivu sezonu filmskih nagrada.


IZVOR