Pocetna » Film


Meril i Džulija u trci za Oskara?
  Ocenite članak: 0
pregleda: 412
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-13

Slike iz Meril i Džulija u trci za Oskara? Slike iz Meril i Džulija u trci za Oskara?


Nakon što je 9. septembra premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, filmska kritika izdvojila je „August: Osage County“ kao prvi favorit za Oskara, dajući velike šanse glumicama Meril Strip i Džuliji Roberts.Meril Strip u ovom filmu igra Vajolet Veston, suprugu pesnika koji umire, ostavljajući za haotičnu sobom porodicu rasutu po meridijanima.

Kada ih očeva smrt zatekne u nenadanom trenutku, njene ćerke uputiće se u dom svoje majke Vajolet, orktivajući da ona boluje od raka kao i da je razvila zavisnost od lekova koje je uzimala. Suočavanje sa problematičnim, krhim porodičnim vezama koje se jedva održavaju u životu doneće bolno razrešenje za jedne i otvoriti stara pitanja za druge članove porodice.

Uz Strip u ulozi nesavršene majke, u ulogama njenih ćerki pojavljuju se Džulija Roberts, čijeg distanciranog supruga igra Juan Mekgregor, Džulijet Luis koja s nestrpljenem očekuje veridbu ni ne sluteći brojna iznenađenja, dok Džulijan Nikolson igra treću ćerku koja je ostala da živi sa roditeljima.U pitanju je adaptacija istoimenog romana Trejsi Lets koji je za to delo nagrađen Pulicerom. Reditelj filma je Džon Vels, dok je među producentima filmova i Oskarom nagrađeni Džordž Kluni.

Odmah nakon premijere u Torontu, filmska kritika je pohvalila dramatično potresna i izrazito emotivna tumačenja glumačke ekipe. Bez sumnje su se izdvojile Strip i Roberts u ulogama majke i ćerke koje nikako ne uspevaju da reše probleme iz prošlosti.

Čuveni kritičar Ričard Korlis za američki magazin „Time“ piše da je ovo bez sumnje još jedan spektakularni performans Meril Strip , navodeći da bi u noći dodele Oskara filmske majka i ćerka mogle još jednom da „ukrste koplja“.

On ne štedi ni reči hvale na račun izvedbe Džulije Roberts, komentarišući: „Ovo je njeno najdublje, najjače, najživotnije delo na filmu, koje je može uvući u trku za Oskara u kategoriji najbolje glumice, baš uz Meril Strip.“Korlis, baš kao i njegov britanski kolega, kritičar Tim Robi, primećuju kako u svojoj glumačkoj zanesnosti Stri na trenutke podseća na legendarne muzičare Boba Dilana ili Toma Vejsta.

Robi u kritici filma za „Daily Telegraph“ uz Meril takođe izdvaja i njenu mlađu koleginicu: „Džulija je u poslednje vreme imala toliko filmskih uspona i padova, pa je za film veoma važno to što ju je Vels odabrao za ulogu, i što je u celoj priči ona trijumfovala.“

Da film ozbiljno juriša na Oskare govori i podatak da iza njega stoji studio braće Vajnstin (The Weinstein Company), koji su poznati kao najozbiljniji lobisti u trci za Oskara. Tome u prilog ide i podatak da film u američke bioskope stiže 25. decembra, baš na vreme za, očigledno uzbudljivu sezonu filmskih nagrada.


IZVOR