Pocetna » Zanimljivosti


Milion bubašvaba pobeglo sa farme u Kini
  Ocenite članak: 0
pregleda: 187
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-28


Najmanje milion bubašvaba pobeglo je prošlog meseca sa farme u Dafengu, u istočnoj kineskoj provinciji Đijangsu, gde su gajene za tradicionalne metode lečenja. One su se raštrkale po okolnim poljima kukuruza nakon što je “nepoznati počinilac” uništio plastenik u kome su uzgajane.

Organi nadležni za kontrolu bolesti poslali su u ovu oblast pet inspektora, koji treba da razrade plan za uništavanje insekata.

Vlasnik farme Vang Pengšeng uložio je više od 100.000 juana (16.000 dolara) u kupovinu 102 kilograma jaja bubašvabe “Periplaneta americana” nakon što je šest meseci razvijao poslovni plan, prenosi list “Modern ekspres”.

Bubašvabe se obično smatraju štetočinama, ali sledbenici tradicionalne kineske medicine, u kojoj se za lečenje koriste i biljke i životinje, uključujući i ugrožene vrste, tvrde da ekstrakti dobijeni iz ovih insekata mogu da izleče mnoge bolesti, uključujući i rak, te da ublažavaju upale i jačaju imunitet.

U trenutku kada je plastenik oštećen, već se bilo izleglo više od 1,5 miliona bubašvaba, koje je vlasnik, prema sopstvenim rečima, svakodnevno hranio “voćem i kolačima”.

On je očekivao da će kilogram bubašvaba naplaćivati 1.000 juana, a sada je suočen sa gubicima od stotine hiljada juana.


IZVOR